România, Turcia și Serbia înregistrează rate de penetrare a asigurărilor sub 2% din PIB, în timp ce pe piețele dezvoltate precum Republica Cehă - minim 4% din PIB.
“O analiză a densității asigurărilor confirmă corelația clară dintre bogăția unei țări (măsurată în PIB per capita) şi sumele cheltuite pe contracte de asigurări. Aşadar, analiza comparativă a densității asigurărilor scoate în evidență decalajul dintre piețele din Europa Occidentală şi cele din Europa Centrală și de Est și din Europa de Sud-Est care arată clar un imens potențial de recuperare pentru regiunea ECE”, se afirmă într-un raport al Erste Group referitor la companiile de asigurări.
În prezent, majoritatea țărilor din Europa Occidentală raportează rate de penetrare a asigurărilor de 6-10% (adică ponderea veniturilor din primele de asigurări în total PIB),Olanda şi Marea Britanie conducând detaşat.
“În general, se poate spune că Europa Occidentală este destul de dezvoltată, în timp ce regiunea Europei Centrale și de Est și cea Europei de Sud-Est dispune de un imens potențial de recuperare a decalajului”, se afirmă în raport.
Acțiunile asigurărilor pot aduce randamente de peste 10%
Cotațiile titlurilor firmelor de asigurări din Europa primesc un impuls puternic în 2011, revenindu-şi după scăderea de 8,7% înregistrată anul trecut, se afirmă în raportul Erste Group.
„Considerăm că sectorul european al asigurărilor este extrem de atractiv în acest moment, datorită îmbunătățirii constante a bilanțurilor şi evaluării scăzute, în pofida potențialului imens de creştere al companiilor. În opinia noastră, Vienna Insurance Group este opțiunea preferată, având o expunere ridicată în ECE care îi permite să beneficieze de revenirea creşterii în regiune şi de un sentiment mai bun în rândul investitorilor”, explică Christoph Schultes, analist al sectorului de asigurări în cadrul Erste Group.
Anul 2010 a fost caracterizat de o revenire remarcabilă a economiei generale, fiind estimată o creştere reală de 1,7% a PIB-ului în zona Euro, după scăderea de 4,1% din 2009. Această evoluție favorabilă s-a reflectat în creşterea cu 6,8% a veniturilor totale înregistrate de companiile de asigurări din indicele DJ Euro Stoxx în primele nouă luni ale anului precedent. Segmentul asigurărilor de viață a fost factorul determinant al creşterii veniturilor din prime. Tendința ascendentă înregistrată de economiile realizate la nivel de gospodării a dus la creşterea veniturilor din prime unice – plăti unice pentru cumpărarea unei polițe de viață.
Pe de altă parte, 2010 nu a fost un an bun pentru acțiunile companiilor de asigurări. În timp ce majoritatea sectoarelor incluse în indicele Euro Stoxx Index au înregistrat o creştere a prețurilor acțiunilor, Indicele de Asigurări a înregistrat anul trecut o scădere cu 8,7%. Însă, investitorii au început să fie interesați în primele săpătmâni ale acestui an să facă plasamente în titlurile firmelor de asigurări. Multiplii P/E ai indicelui Euro Stoxx au crescut cu aproximativ 13% în luna ianuarie 2011, sectorul ajungând astfel pe locul al doilea (după bănci) în rândul celor mai performante sectoare la începutul acestui an. „Evaluările arată că sectorul asigurărilor se tranzacționează la multipli foarte avantajoşi, rapoartele P/E pentru 2010 (de 9,5 ori) şi 2011 (de 8,4 ori) fiind cele mai scăzute dintre toate sectoarele incluse în Euro Stoxx. Astfel, prognozăm un randament considerabil al câştigurilor în 2011 şi 2012 care va ajunge la 11,9%, respectiv la 12,8%. De asemenea, constatăm că investitorii caută o primă de risc considerabilă atunci când investesc în companii de asigurări”, adaugă Schultes.