PARADOX Piața autohtonă de asigurări înregistrează creșteri peste așteptări. Conform cifrelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), primele șase luni ale acestui an au fost printre cele mai profitabile din istoria pieței.
Rezultatul pozitiv obținut de asigurători a crescut în primul semestru al acestui an cu mai bine de 110% față de perioada similară a anului trecut. Totuși, semnele nu sunt deloc bune având în vedere că pe segmentul RCA (asigurări auto obligatorii), care reprezintă jumătate din toată piață, doar doi jucători contează cu adevărat, iar cel de-al treilea încearcă să se mențină în cursă. Liderul absolut al pieței de RCA este însă cea mai reclamată companie din România, cel mai slab plătitor, o firmă care a trecut razant pe lângă faliment.
City Insurance, societate care a fost la un pas de faliment și care acumulează cele mai multe plângeri privind întârzierile la plata daunelor, și-a consolidat poziția de lider după primele șase luni ale acestui an. Mai mult, potrivit datelor ASF, City Insurance a reușit să depășească, din perspectiva numărului de contracte, societăți cu tradiție și pe segmentul asigurărilor facultative, unde în mod normal clientul ar trebui să ia în seamă argumentul solidității companiei înaintea prețului. O astfel de situație nu s-a mai întâlnit pe piața locală din 2013, când lider era Astra Asigurări, firmă ajunsă în faliment, dar care oricum era mai diversificată ca portofoliu decât este în acest moment City Insurance. Ca număr total de contracte de asigurare, City nu este departe de celălalt „cavaler al RCA“, Euroins, orbitând în jurul cifrei de 2,2 milioane. De exemplu, pe CASCO, City Insurance are aproape 55.000 de contracte valabile, cu 10.000 mai mult decât Asirom, care la începutul acestui an arăta că face un obiectiv clar din creșterea vânzărilor de polițe facultative.
Cu acest număr de contracte CASCO, City Insurance se poziționează în imediata apropiere a Generali (printre cele mai puțin reclamate firme din România), ușor peste Uniqa și cu mult deasupra Gothaer.
Lider pe acest segment este, însă Allianz Țiriac, firmă poziționată foarte bine și în ceea ce privește numărul de reclamații sau timpii în care administrează și plătește un dosar de daună, urmată de Omniasig, un alt bun plătitor. Surprinzător, în pofida problemelor generate atât de sancțunile ASF, cât și de întârzierile privind plata daunelor (în medie, City plătește daunele din RCA în peste o lună, față de două zile cât îi trebuie unui asigurător ca Omniasig VIG, de exemplu), asigurătorul, cumpărat recent de elvețianul Max Roesller, a reușit să convingă peste 162.000 de oameni să își cumpere de la el inclusiv asigurări de locuință. Și din acest punct de vedere, City este peste Uniqa, Gothaer sau Euroins și în apropierea Asirom.
Pe RCA, lucrurile sunt mult mai clare, piața fiind dominata de City (1,8 milioane de contracte, adică mai mult decât au avut vreodată Astra și Carpatica Asig, ajunse în faliment), Euroins (1,76 milioane de contracte, singura firmă care trăiește exclusiv din RCA) și Asirom (peste 570.000 de contracte).
Câștig din RCA, pierderi importante din CASCO
Rata combinată a daunei pe segmentul RCA, indicator calculat ca raport între primele brute subscrise (venituri) și totalul cheltuielilor (daune achitate+cheltuieli administrative), era de sub 99% la finele primului semestru al acestui an, arată datele agregate de ASF. Acest lucru înseamnă că, în pofida declarațiilor venite dinspre reprezentanții pieței, RCA a fost profitabil spre deosebire, de exemplu, de mult vânata asigurare CASCO, unde rata combinată a daunei se apropia de 104%.
În traducere, la fiecare 100 de lei încasați din RCA, asigurătorii rămân cu un profit de aproximativ 1 leu, în timp ce pentru 100 de lei încasați din CASCO aceleași firme pierd aproape 4 lei. Chiar și fără a pune la socoteală cheltuielile administrative, adică raportat exclusiv la daunele plătite, RCA a adus profit mai mare decât CASCO. Rata daunei simplă (raportul dintre primele încasate și daunele achitate) a fost de 72% pe CASCO și doar puțin peste 70% pe RCA.
Cea mai profitabilă linie de asigurare, dintre cele care contează ca pondere în total, rămâne cea a asigurărilor de tip property (incendiu și calamitate naturală), unde rata combinată a daunei a fost de sub 62%, adică firmele de asigurare au rămas cu 38 de lei din fiecare 100 de lei încasați. Una dintre explicațiile pentru care RCA a devenit profitabilă, la nivel de piață, situație care se întâlnește în general pe piața locală doar pe perioade foarte scurte, ar putea fi faptul că majoritatea polițelor s-au dus către două firme ale căror cheltuieli administrative sunt cu mult mai mici decât media din piață. Este vorba despre Euroins și City Insurance, care potrivit datelor ASF, ar avea cheltuieli administrative de sub 20%, în condițiile în care norma RCA, contestată vehement de firmele de asigurare parte din grupuri importante, limitează aceste cheltuieli la 25%. Euroins și City își bazează activitatea pe relația cu brokerii, oferind comisioane substanțiale, dar nefiind nevoite să întrețină un aparat propriu de vânzare. Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestui an, de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), cele două firme aveau un număr de angajați cu 30-40% sub media pieței și la mai puțin de jumătate față de companiile mari ca Omniasig, Asirom sau Allianz Țiriac.
Din „avion“, piața arată bine
Asigurătorii au înregistrat, în primul semestru al anului, un total al primelor brute subscrise de 5,04 miliarde de lei, în creștere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Pe segmentul asigurărilor generale, companiile au subscris prime brute de 3,97 miliarde lei, mai mult cu 2% comparativ cu perioada similară a anului precedent. În același timp, segmentul asigurărilor de viață a fost înregistrat un avans de 36% față de primele șase luni ale anului 2016, la 1,07 miliarde de lei. Polițele RCA au generat venituri din prime de 2,11 miliarde de lei lei, de la 2,16 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2016.
La nivelul întregii piețe de asigurări, rezultatul net al activității, din primul semestru al anului 2017, a fost unul pozitiv, ridicându-se la 260,3 milioane lei, în creștere cu 115% față de perioada similară a anului trecut. Pe ansamblul pieței asigurărilor de locuințe (obligatorii și facultative), în prima jumătate a anului 2017 a fost consemnată o scădere a primelor brute subscrise de aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. „Piața de asigurări din România pe fondul unei bune capitalizări este dominată încă de asigurările generale (în special de cele auto), dar totodată se remarcă o tendinţă susţinută de creştere a segmentului asigurărilor de viaţă. Acesta este un semnal că piața intră într-o etapă nouă de dezvoltare pe baze sustenabile, ceea ce reprezintă o schimbare de paradigmă de la asigurarea protecției împotriva riscurilor către creșterea interesului consumatorilor pentru instrumente de protecție și acumulare“, a afirmat Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte ASF, responsabil cu supravegherea pieței asigurărilor.