Piata asigurarilor se afla la rascruce

Pana vineri 2 noiembrie, ora 14, si-au depus dosarul de reautorizare la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor un numar de 49 de companii de asigurari dintr-un total de 74 cate figurau in evidente inainte de aceasta data. "Dupa examinarea dosarelor, 37 de societati au primit avizul favorabil al Comisiei", declara Mirela Antohi, purtatorul de cuvant al CSA. Daca dupa ora 14 a datei limita pentru primirea dosarelor n-a mai sosit un numar semnificativ de cereri de reautorizare, concluzia care se p

Pana vineri 2 noiembrie, ora 14, si-au depus dosarul de reautorizare la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor un numar de 49 de companii de asigurari dintr-un total de 74 cate figurau in evidente inainte de aceasta data. „Dupa examinarea dosarelor, 37 de societati au primit avizul favorabil al Comisiei”, declara Mirela Antohi, purtatorul de cuvant al CSA.

Daca dupa ora 14 a datei limita pentru primirea dosarelor n-a mai sosit un numar semnificativ de cereri de reautorizare, concluzia care se poate trage este aceea ca, incepand cu 3 noiembrie, piata asigurarilor s-a injumatatit. Ar fi insa o concluzie pripita. Anul trecut, de pilda, din totalul companiilor de pe piata doar 65 au incasat prime, restul fiind inregistrate formal, fara a desfasura vreo activitate. In aceasta categorie intra Phoenix Best, Viitorul, Etelia, SANA, Delta, Demetra, Capital.

Pe de alta parte, anul acesta, in urma fuziunilor inregistrate pe piata, numarul companiilor active s-a diminuat din nou. Allianz Tiriac a absorbit intr-o forma sau alta Allianz Romania si International Health Services, in timp ce Omniasig Asigurari Agricole a fuzionat cu Agras. Firmele lui Sorin Vintu, Adas si Petroas, se regasesc acum sub un singur nume, al primeia dintre ele. Nu in ultimul rand, Charisma a fost inghitita de Alpha Insurance, iar portofoliul BTR Asigurari a fost preluat de Omniasig.

Cei cativa actori nou-veniti pe piata anul trecut si anul acesta n-au putut contribui la cresterea numarului de companii. Grawe a fost nevoita, din cauza tergiversarii numirii membrilor CSA si a vidului legislativ existent in acea perioada, sa se inregistreze in Romania prin achizitia unei firme deja existente pe piata (Asigurarea Transilvana) si nu in mod direct. Alte doua companii, Allianz si Wiener Stadische, au achizitionat la randul lor firme de top, ASIT, respectiv Unita.

Firmele neautorizate nu vor mai incheia polite

Tinand cont de datele problemei, la 2 noiembrie piata numara, din calculele noastre, mai putin de 60 de companii active, din care, dupa cum am mai precizat, au depus cerere de reautorizare un numar de 49. Criteriul capitalului social n-a fost, asadar, in masura sa selecteze societatile, asa cum anticipau analistii. Doar patru-cinci companii (dintre cele care oricum desfasurau o activitate restransa) au renuntat din acest motiv sa mai practice activitati de asigurare, printre ele numarandu-se Colina si Phoenix Best. „Nu am depus dosarul pentru reautorizare, pentru ca suma necesara pentru majorarea capitalului depasea poibilitatile noastre. Ne vom inregistra ca societate de brokeraj”, declara Viorel Dorel Sbarcea, directorul Phoenix Best. O solutie mai concreta pare sa fi gasit directorul Colina, Toma Ionel. „Vom vinde in continuare polite ale Grup As, companie cu care suntem in relatii foarte bune”

O situatie aparte se inregistreaza in cazul Casei de Pensii Concordia Romana. Compania a practicat pana acum asigurari de persoane incadrate in categoria celor generale (altele decat de viata).

De putina vreme insa, CSA le-a schimbat clasificarea, politele emise de societate tinand acum de domeniul asigurarilor de viata. „Va trebui fie sa majoram din nou capitalul pentru a ne incadra in limita pentru practicarea asigurarilor de viata, fie sa renuntam si sa practicam in continuare asigurari generale”, declara directorul general al companiei, Florin Barcaru. Lucrurile nu sunt insa foarte simple. Pentru a putea emite polite de asigurari de viata, Concordia Romana va trebui sa-si majoreze rezervele matematice si sa tina o contabilitate separata fata de alte categorii de asigurari.

Conform legii, firmele care nu au fost reautorizate nu vor putea sa mai emita polite de asigurare noi. Daca insa acestea au contracte in derulare, vor trebui, inainte de a trage obloanele, sa-si onoreze obligatiile asumate, pana la capat. Nu in ultimul rand trebuie spus ca orice firma al carei dosar a fost respins de CSA va putea reveni pe piata daca ulterior va indeplini conditiile, inregistrandu-se ca societate noua.

Companii cu documentatia incompleta sau cu situatie financiara neclara
Anglo – Romana
Aroca
Continental Asig
Eximbank
Global
Grup As Asigurari de Viata
Loial
Mediterranea asicurazioni
Metropol
Mondial Assurances
Nationala
Uniroyal

Companii autorizate
ABC Asigurare – Reasigurare
Adas
Agras Omniasig
AIG Life
AIG Romania
Allianz Tiriac
Asigurarea Populara Romana
Ardaf
Atlassib
Asiban
Ceccar – Romas
Asirag
Asirom
Asitrans
Astra
City Insurance
Commercial Union
Concordia Romana
Croma
Fortuna SA
Garanta
Generali
Gerroma
Grawe
Grup As
ING Nederlanden
Interamerican
Institutul Roman pentru Asigurari
Lukoil Asito
Omniasig SA
Omniasig Asigurari de Viata
Petroas
Provitas
Roumanie Assurance International
SAR Transilvania
Sara Merkur
Unita