Piaţa auto britanică a crescut surprinzător în iunie, cu 10,8% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, la 195.226 de maşini, în pofida încheierii în martie a unui program de prime de casare derulat de guvern.

Performanţele din iunie „au depăşit aşteptările”, fiind susţinute de un avans de 25% al achiziţiilor pentru flote auto, a anunţat Asociaţia Producătorilor şi Dealerilor auto din Marea Britanie.

În primele şase luni ale anului, numărul înmatriculărilor a avansat cu 19,9%, la 1,2 milioane de autovehicule. Programul de a acordare a unei prime de casare de 2.000 de lire sterline a început în mai 2009 şi s-a încheiat în martie 2010.

„Anticipam că iunie va fi o lună dificilă din cauza încheierii programului de acordare de prime de casare”, a afirmat directorul general al asociaţiei, Paul Everitt.

Achiziţiile populaţiei au scăzut cu 3,3% în iunie, iar cele de către sectorul de afaceri au avansat cu 18,4%.

Everitt se aşteaptă ca anunţul guvernului privind majorarea TVA de la 17,5% la 20% începând cu ianuarie 2011 va susţine o creştere a vânzărilor spre sfârşitul anului, întrucât populaţia va încerca să evite majorarea preţului.

SURSA: Mediafax