O cincime dintre angajatorii români au de gând să facă recrutări în primele trei luni ale anului, în timp ce 14% cred că vor fi nevoiți să recurgă la disponibilizări, rezultă dintr-un studiu realizat trimestrial de compania de HR Manpower. Potrivit directorului general al firmei, Valentin Petrof, „până la apariția unor noi semnale clar pozitive, cel mai probabil companiile vor rămâne rezervate în ceea ce privește angajările și vor adăuga personal doar atunci când acest lucru este absolut necesar“.
La nivel regional, raportul, la care au participat 643 de companii, nu arată schimbări majore: cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de angajatorii din Centru și din Nord-Vest, iar cele mai sumbre perspective planează asupra zonelor ocolite „istoric“: Nord-Est, cu polul sărăciei în județul Vaslui, și Sud-Vest.
Spre deosebire de cele mai multe state europene, unde angajări s-au făcut aproape exclusiv în domeniile „cu sânge albastru“ (care necesită studii superioare și experiență), în România numărul de locuri de muncă a crescut cu precădere în sectoarele „de jos“: construcții, agricultură, retail, horeca. Potrivit analiștilor Eurostat, această tendință va continua și în anul abia început, evident, dacă mersul economiei nu va înregistra noi obstacole majore.
La muncă, de pe-o lună pe alta
În România, până în 2010 (ultimul an în care se găsesc date statistice de profil), angajații temporari reprezentau sub 1% din totalul forței de muncă, față de media UE, de circa 15%. Era de așteptat deci un boom, iar acesta a venit anul trecut, odată cu reglementarea joburilor temporare prin noua legislație a muncii, intrată în vigoare în mai 2011. Este de așteptat ca și în acest an peste o treime din noile contracte de muncă să fie încheiate pe perioadă determinată. Potrivit directorului general al firmei de resurse umane Trenkwalder, Bogdan Florea, în 2012 piața de recrutare temporară va crește cu un ritm de 20%-25%, similar cu cel înregistrat și anul trecut. Cel mai probabil, în următoarele luni, cele mai multe astfel de angajări vor avea loc în domeniile producție și retail.
Partea întunecată a acestui trend: Georg Fischer, manager în cadrul Direcţiei Generale Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene, spune că „atunci când apar noi locuri de muncă, e vorba în general de posturi temporare, ceea ce înseamnă că, dacă se va confirma recăderea într-o nouă criză economică, vom avea din nou de-a face cu o creștere masivă a șomajului, angajații nepermanenți fiind primii care cad victimă disponibilizărilor“. Este de remarcat că, așa cum atrage Fischer atenția, angajații temporari sunt plătiți – vorbim de o medie la nivelul UE – cu 14% mai prost decât cei cu contracte pe termen nelimitat.
Germania, noul El Dorado al muncii
Aveți idee câți români au părăsit țara din 2004 și până acum? Ei bine, potrivit studiului „Ocuparea și dezvoltarea socială în Europa“, publicat de CE în urmă cu trei săptămâni, nu mai puțin de 11% din populația aptă de muncă a țării. Și totuși, 2012 se anunță a fi un an domol din acest punct de vedere.
Conform datelor din raportul citat mai sus, recesiunea a provocat o scădere cu 54% a fluxului mediu anual de emigranți români (cifrele au în vedere exclusiv plecarea la muncă într-unul din statele membre UE 15).
Cauzele încetinirii bruște a acestui proces sunt evidente: principalele două state de destinație, Spania și Italia, se confruntă cu rate ale șomajului inimaginabile până acum doi-trei ani (22,8%, în cazul primei). În plus, statele europene nu s-au înghesuit să ne deschidă piața muncii nici anul acesta, majoritatea amânând pentru 2013 luarea acestei decizii. Și totuși, mizăm pe o predicție. Germania, țara spre care porneau autocare ticsite de muncitori români în anii ’90, se va întoarce în preferințele amatorilor de muncă în străinătate.
În decembrie, guvernul de la Berlin a decis că restricțiile pentru accesul pe piața muncii locală se vor menține doar în cazul slujbelor care nu necesită calificare – în schimb, absolvenții de facultate și lucrătorii sezonieri nu vor mai avea nevoie de permis. Acest fapt, corelat cu creșterea masivă a numărului de imigranți români din Germania în ultimii ani (de la 24.800, în 2004, la 97.500, în 2010), lasă de înțeles că revenirea la situația sus-amintită a anilor ’90 este plauzibilă.
6% va fi creșterea salarială medie în sectorul privat în 2012, potrivit studiului salarial realizat anual de compania Mercer.
Piața autohtonă a muncii: invidiată de străini, hulită de ai noștri
11 ianuarie 2012, 10:02
Ultima modificare în 11 ianuarie 2012, 12:02
E destul de dificil să cuprinzi într-un singur articol tendințele care vor marca piața muncii în 2012. Am încercat, totuși, să aflăm care sunt domeniile unde se vor face angajări, în ce măsură putem spera la creșteri salariale și, pentru cei interesați, unde se mai poate emigra.
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ce înseamnă să fii trainer de imagine personală
- Una dintre cele mai mari organizații de cercetare nucleară, CERN, își deschide porțile pentru studenții români
- Parteneriat între Discovery Channel și Ministerul Educației pentru programe educative
- ANOFM: Peste 3.800 locuri de muncă disponibile
- Românii pot trăi şi munci cu drepturi depline din 2012 în Islanda
- România va acorda anul viitor 5.500 autorizaţii de muncă pentru străini
- Peste 5.100 locuri de muncă vacante. Vezi ce meserii se caută la final de an
- Cum să devii un antreprenor de succes
- Antrenorul care aduce profit companiilor, o meserie nouă în România
- Femeile din mediul rural, instruite pentru funcții de conducere