Înfiinţarea pieţei extrabursiere ROTC a intrat pe ultima sută de metri, iar anul viitor ar putea permite tranzacţionarea transparentă a acţiunilor Fondului Proprietatea.
Piaţa extrabursieră, pe care Asociaţia Brokerilor a decis să o înfiinţeze, a primit undă verde şi de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Romanian Over the Counter (ROTC) a fost confirmată ca sistem alternativ de tranzacţionare pentru instrumente financiare „care nu sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată şi/sau tranzacţionate în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare din România sau pe Piaţa Rasdaq“. Ceea ce înseamnă că investitorii vor putea cumpăra şi vinde acţiuni care nu au trecut prin furcile caudine ale unei oferte publice iniţiale, dar sunt deschise către piaţa liberă. Primul titlu care ar trebui să ajungă pe această piaţă este cel al Fondului Proprietatea (FP), ROTC fiind considerată cea mai bună alternativă de tranzacţionare transparentă a acestor acţiuni până la listarea pe piaţa principală a bursei.
Avantajele oferite de posibilitatea unor tranzacţii transparente sunt evidente, în condiţiile în care, în ultimii ani, acţiunile FP au putut fi valorificate doar prin notariat, la preţuri stabilite în mare parte doar de cumpărător.
Dar şi capacitatea ROTC de a stabili un preţ corect pentru titluri este pusă la îndoială. „Aparent, efectele pozitive pe termen scurt sunt evidente şi suficiente, însă pe termen lung se impune o analiză mai minuţioasă, deoarece constatăm o serie de neclarităţi, precum lipsa reglementărilor, incertitudinile referitoare la modul de transfer al proprietăţii sau protejarea participanţilor de eventualele riscuri de fraudă sau eroare“, spune Daniela Lulache, director general al Fondului Proprietatea.
Noi acte pentru tranzacţionarea FP
Pentru decontarea tranzacţiilor de pe ROTC de către Depozitarul Central, societatea autorizată a Bursei de Valori Bucureşti, este nevoie de o înţelegere contractuală între FP şi Depozitar. „Trebuie făcut un act adiţional pentru a permite tranzacţionarea pe ROTC a acţiunilor Fondului, legea din prezent permiţând doar tranzacţionarea prin cesiune“, a declarat Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, la Forumul Piaţa de Capital, organizat de Finmedia. Ceea ce înseamnă că titlurile FP nu vor ajunge la tranzacţionarea pe ROTC până la sfârşitul acestui an.
Totuşi, pentru evoluţia pieţei de capital, ca şi pentru atragerea de noi investitori la bursă, listarea acţiunilor pe ROTC ar fi pozitivă. „Pentru acţionarii Fondului, ROTC aduce un mecanism mai simplu, mai sigur şi, nu în ultimul rând, transparent de tranzacţionare: toate acestea la un loc pot genera inclusiv o creştere a preţului de piaţă al acţiunilor“, spune Narcisa Oprea, partener al casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.
Pentru acţionarii Fondului Proprietatea, ROTC aduce un mecanism mai simplu, mai sigur şi, nu în ultimul rând, transparent de tranzacţionare.
Narcisa Oprea, partener Schoenherr şi Asociaţii
200 de companii este targetul de titluri pentru piaţa ROTC, pe lista din prezent regăsindu-se deja 80 de societăţi, care trebuie să mai dea un acord formal