speciala, efectuata chiar in prima zi a saptamanii, cu actiuni Banca Transilvania. Lichiditate ridicata, tranzactii speciale demne de a fi luate in seama, o vadita crestere de interes a investitorilor pentru anumite zone ale pietei de capital. Este din ce in ce mai evident ca abia acum se simte cu adevarat ca piata autohtona de capital a venit din vacanta. Prima zi de tranzactionare a saptamanii precedente a debutat cu o tranzactie speciala de aproape 61 de miliarde de lei, in care fondul de investitii Romanian Investment Company a „lichidat” ultimele doua procente pe care le detinea la Banca Transilvania. Fondul, care este in plin proces de lichidare a portofoliului din Romania, a detinut in trecut 5% din actiunile bancii, insa in trecut vandusera 3%. Piata nu a reactionat in nici un fel la aceasta tranzactie, pretul titlurilor TLV fiind practic mai stabil ca niciodata, variind pe parcursul intregii saptamani cu doar 50 de lei, intre 2.500 lei/actiune si 2.550 lei/actiune. „Nu cred ca aceasta tranzactie speciala va influenta nici in viitorul apropiat pretul actiunilor TLV si cand spun asta ma bazez pe faptul ca nici la precedenta vanzare de catre Romanian Investment Company a 3% din actiunile bancii piata nu a reactionat in nici un fel”, explica Valentin Ionescu, director operatiuni Euroinvest Vision.
Tendinta din ultimul an ca actiunile celor doua banci cotate la prima categorie a Bursei sa evolueze diferit nu s-a mai manifestat in ultima vreme. Analistii au explicat aceste evolutii prin diferenta de marime dintre cele doua banci, dar si prin strategiile diferite pe care le-au adoptat. BRD s-a axat mai mult pe majorari repetate de capital, actiuni gratuite oferite investitorilor sau splitarea valorii nominale a actiunii. La Banca Transilvania insa, strategia a devenit un fel de regula prin oferirea de dividende in actiuni. Multa vreme s-a spus ca scaderea valorii titlurilor BRD s-ar datora raportarilor sub asteptari pe care banca le-a facut la trei si sase luni. Totusi, trebuie remarcat faptul ca intreg sistemul bancar a raportat anul acesta rezultate mai slabe decat in anii precedenti, iar asta s-a datorat practic schimbarii modului de provizionare a creditelor „nesanatoase”. „In general, investitorii nu au cum sa nu ia in seama actiunile BRD atunci cand isi constituie portofoliile, iar asta si din cauza lipsei de alternative. BRD este totusi o companie sigura, cu un actionar important, care beneficiaza de o lichiditate buna. E blue-chip-ul clasic. E o actiune a carei evolutie este predictibila pentru investitori”, spune Valentin Ionescu.
Fara indoiala actiunile Impact au fost unele dintre vedetele acestui an. Majorarile repetate de capital si evolutia buna a indicatorilor companiei au facut ca titlurile IMP sa fie foarte profitabile pentru investitorii care au crezut in ele. „Pana acum Impact a fost un model de evolutie ca la carte”, spune Ionescu. Vremurile par insa a se schimba si societatea pare a intra intr-o noua faza, chiar daca analistii sustin ca pe termen scurt se mai poate castiga din specularea actiunilor IMP. „De acum incolo societatea trebuie sa fie urmarita cu mai mare atentie pentru ca s-a dezvoltat foarte rapid in ultima vreme. Trebuie urmarite in primul rand raportarile, vazut daca cifra de afaceri creste si isi pot onora creditele pe care le-au luat si care au ajuns la un nivel destul de ridicat”, explica Valentin Ionescu. Totusi, atat analistii, cat si investitorii sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia din viitor a actiunilor IMP, bazandu-se mai ales pe faptul ca Impact Bucuresti s-a extins in tara si pe planul de afaceri al societatii care pana acum a functionat perfect.
Chiar daca asteptau ca in aceasta perioada cele cinci SIF-uri sa aiba o evolutie mai sustinuta, tot mai multi investitori incep sa creada faptul ca preturile de acum inregistrate in piata sunt de fapt valoarea lor reala. In plus, imaginea pe care o au incepe sa creeze cat de cat o imagine in ceea ce priveste evolutia lor ulterioara. SIF 1 este practic cel mai cautat de catre investitorii pe termen mediu, avand un portofoliu foarte bun. Problemele pe care SIF 2 le are cu Agentia de Valorificare a Activelor Bancare si problema participatiei de la Sidex pe care societatea de investitii financiare o are si pe care nu prea vrea sa o vanda la pretul propus de societatea galateana sunt doar doua dintre problemele SIF Moldova. „Despre SIF 4 se stie ca are un capital social mai mare pentru ca dividendele neridicate de actionari s-au transformat in actiuni. Din aceasta cauza pretul este acolo si nu pentru ca ar avea un portofoliu mai bun decat SIF Oltenia. Pretul e mai mare cu cateva sute de lei pentru ca 0,1% din SIF 4 inseamna peste 800.000 de actiuni, in vreme ce la celelalte doar aproximativ 500.000 de actiuni”, incheie Valentin Ionescu.
Piata bursiera: aceiasi actori, aceeasi piesar
18 septembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 18 septembrie 2003, 15:00
speciala, efectuata chiar in prima zi a saptamanii, cu actiuni Banca Transilvania. Lichiditate ridicata, tranzactii speciale demne de a fi luate in seama, o vadita crestere de interes a investitorilor pentru anumite zone ale pietei de capital. Este din ce in ce mai evident ca abia acum se simte cu adevarat ca piata autohtona de capital a venit din vacanta. Prima zi de tranzactionare a saptamanii precedente a debutat cu o tranzactie speciala de aproape 61 de miliarde de lei, in care fondul de inv
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- In aceasta vara, seceta a lovit si micul ecranr
- Pirateria soft – eterna problema, eterna afacere
- Ghiseul cu Informatiir
- Noutati ITr
- Solutia: programele europene, la indemanar
- Nu doar geniile fac virusii informatici
- Serban Madgearu s-a despartit de Pax TVr
- SRI ne asculta telefoanele pe bani grei
- Am ales sa tinem pasul cu istoriar
- Cele mai bune magazine virtuale de hainer