Vânzarea de carte şcolară a scăzut, în 2009, cu 30% faţă de anul trecut, iar editurile au înregistrat pierderi de milioane de euro din cauza preţului mic oferit de Ministerul Educaţiei şi a tirajelor reduse. În acest context, editurile spun că, după 15 ani pe această piaţă,  vor renunţa să mai tipărească manuale.

Editura Corint a tipărit anul acesta de trei ori mai puţine exemplare decât anul trecut, pe care le-a vândut ministerului la acelaşi preţ pe manual ca şi în 2008. Pentru că volumul de muncă s-a redus considerabil, editorii s-au văzut nevoiţi să disponibilizeze până la 30% din personal.

Editurile renunţă la cartea şcolară

Fondurile alocate de minister pentru achiziţia manualelor au scăzut la 2,5 milioane de euro de la şapte milioane, cât era bugetul anul trecut, iar editorii spun că nu mai pot acoperi din propriul buzunar producţia. De exemplu, bugetul alocat de Corint editării de cărţi şcolare s-a înjumătăţit, ajungând la aproximativ 300.000 de euro.

„E foarte greu să intri pe această piaţă şi foarte uşor să o părăseşti. Suntem angrenaţi de 15 ani în procesul acesta şi am investit resurse umane şi financiare. Am câştigat o cotă de piaţă şi am sperat că lucrurile vor evolua în bine. Dar situaţia s-a înrăutaţit cu fiecare an”, a declarat pentru Capital.ro Cristian Greşanu, director carte şcolară la editura Corint.

Dacă în 2001 manualele şcolare reprezentau aproximativ 75% din cifra de afaceri a editurii, în 2009, a ajuns la doar 10%. Editura Corint a pierdut, din 2002, un milion de euro anual la editarea de carte şcolară, iar anul acesta suma s-a dublat. În aceste condiţii, reprezentantul editurii spune că din 2010 nu vor mai tipări manuale.

Editura ALL a cheltuit, anul acesta, aproximativ 450.000 de lei pentru costurile de tipărire şi livrare a manualelor. “Nu am avut manuale pe stoc şi a trebuit să retipărim la preţuri de tipar corespunzătoare anului 2009 şi la tiraje de teri ori mai mici. Am avut 28 de titluri cu comenzi sub 5000 de exemplare. La tipar color, comenzile mici sunt o pacoste pentru că preţul pe exemplar se dublează. Ministerul în schimb a îngheţat preţurile la nivelul anului 2008”, a afirmat preşedintele editurii All, Mihai Penescu.

Editura All a avut peste 50% carte şcolară şi atinsese o cifră de afaceri numai pe manuale şcolare de peste 2,5 milioane de euro, în perioada în care manualele de liceu erau pe piaţa liberă de la clasa a IX-a la clasa a XII-a. Anul acesta, au înregistrat o cifră de afaceri de numai 160 000 euro, din care doar  10-15%  manuale.

În aceste condiţii, piaţa cărţii şcolare, estimată la aproximativ 20 de milioane de euro în anii 2002-2003, a înregistrat o scădere de 50 %. „Această piaţă s-a destrămat. Nu mai există. Şi vorbim de retipăriri, adică manuale care s-au elaborat în urmă cu 10-12 ani, nicidecum de manuale noi sau actualizate”, a completat Cristian Greşanu.

Manuale second hand

Pe lângă dezinteresul general pentru achiziţia de manuale, au apărut şi pieţele de second hand care contribuie la scăderea vânzărilor. “Ca să diminuăm pierderile, am renunţat la numeroase titluri cu comenzi sub 2000 de exemplare, la care preţul de tipar devine astronomic, depăşind cu mult preţul oferit de minister. Sigur, în acest fel, anumite titluri dispar din şcoli, iar beneficiarii trebuie să le înlocuiască cu ce găsesc. Dacă găsesc.”, a adăugat preşedintele editurii All.

Criza manualelor a devenit şi mai pronunţată, în lipsa unei comunicării între minister şi edituri. “Încercarea noastră de dialog cu ministerul pentru a salva aceste titluri s-a lovit de o indiferenţă totală. Era şi o glumă care se potriveşte de minune atitudinii din minister. Cineva este întrebat: care credeţi că este diferenţa dintre ignoranţă şi nepăsare? Iar răspunsul vine prompt: Nu ştiu şi nu mă interesează”, spune Penescu.

În replică, Ministerul Educaţiei susţine că licitaţia pentru achiziţia de manuale, care trebuia să aibă loc în primăvara aceasta, a fost anulată ca urmare a modificărilor prevăzute în Programul de guvernare 2009-2012 cu privire la politica manualelor şcolare.