PIATA CD-urilor se civilizeaza

Pe langa cateva mii de titluri de la toate casele de discuri romanesti si cei cinci giganti de pe piata internationala, in cei 500 de metri patrati ai magazinului incap un stand cu viniluri, o incinta de auditie cvadridimensionala, gadget-uri electronice de felul Jazz Piper-ului sau al altor mp3 playere portabile.O alternativa de proportii reduse, dar cu sic boem, o reprezinta Carturestii, libraria-magazin de discuri de langa cladirea Arhitecturii. Numarul de titluri este mai mic, in schimb aici

Pe langa cateva mii de titluri de la toate casele de discuri romanesti si cei cinci giganti de pe piata internationala, in cei 500 de metri patrati ai magazinului incap un stand cu viniluri, o incinta de auditie cvadridimensionala, gadget-uri electronice de felul Jazz Piper-ului sau al altor mp3 playere portabile.
O alternativa de proportii reduse, dar cu sic boem, o reprezinta Carturestii, libraria-magazin de discuri de langa cladirea Arhitecturii. Numarul de titluri este mai mic, in schimb aici este locul unde poti obtine reduceri, daca esti client permanent, sau poti face un „good buy”. CD-uri istorice cu Rahmaninov interpretand la pian Bach sau partiturile proprii, jazz de antologie sau compilatii din anii ‘50 pot fi cumparate la preturi care se situeaza uneori sub cele ale piratilor, intre 100 si 150 de mii de lei. In general, muzica pe care poti s-o aduci in Romania la preturi care sfideaza pirateria este din categoria „oldies”, la care roialitatile sunt reduse.

Higher Dior

Dupa lovitura data cu Farhenheit (1988), Christian Dior incearca sa se impuna cu un nou pafum masculin, gasibil acum si in Romania. Higher se caracterizeaza prin note proaspete, fructate, constituind o impresie de ansamblu in intregime pozitiva, dar determinata.
Noua gaselnita de lux ii este atribuita lui Heidi Slimane, director de design la Dior Men din 2001, care si-a dorit sa contureze o viziune a barbatului contemporan, „eliberat de iluzia virilitatii”, spune ea. Parfumul este pus la punct de doi tineri creatori francezi, Olivier Pescheux si Olivier Gillotin, si beneficiaza de o campanie publicitara cu fotografii alb-negru intr-un stil dator statuilor grecesti, realizate de celebrul fotograf Richard Avedon. Spotul video are ca suport muzical ritmurile hi-tech ale celor de la Air.
Apa de toaleta se gaseste in Romania la preturi de 1.415.000 lei (50 ml) si 1.998.000 lei (100 ml).

Fiecare cu festivalul lui, fiecare cu moda lui

Ultimul festival de la Iasi se inscrie intr-o linie deja cunoscuta in moda romaneasca si care ar putea fi rezumata simplu: multe si marunte. Inca o saptamana a modei romanesti, care a durat, iarasi, doar trei zile, si care s-a lasat cu o disidenta la Bucuresti, unde creatori ca Ingrid Vlasov sau Razvan Ciobanu au organizat, de-ai naibii, parade, cam in aceleasi zile in care aveau loc Iasii. Scandalul, care nu putea lipsi, a avut loc de asta data in legatura cu niste manechine masculine, ceea ce e oricum mai bine decat la East on Catwalk, cand creatorii s-au luat la harta pe niste scaune din prezidiu.
Evident, East on Catwalk fusese o reactie a Bucurestiului la festivalul de moda de la Iasi, care, nimeni nu stie de ce, a mai avut loc o data, in februarie.
Desigur, prezentarile Tina R., Wilhelmina Artz sau Levintza de la al doilea festival de la Iasi de anul asta (scuzati fraza, fiindca realitatea e la fel de incalcita) au meritat vazute. Cu toate acestea, cam multe festivaluri, premii, certuri intre creatori.

plus

Ioan Mircea Pascu. Fiindca ne-a amenintat pe noi, ziaristii, ca ne face si ne drege daca scriem nu stiu ce, intr-un comunicat al MApN care a scos din pepeni pe toata lumea, iar noi vrem sa ne punem bine cu domnul ministru, ca ne e frica. Drept care, ne-am apucat sa cautam motive ca sa-i dam un plus. Am dat mai intai peste un proiect de lege a dreptului la replica, fiindca, iata, Ministerul Apararii Nationale pare a avea de purtat un singur razboi in momentul de fata, anume pe cel cu ziaristii. Am mai cautat si-am gasit si ceva mai promitator, o declaratie de-a Domniei sale cum ca ar vrea ca armata sa fie optionala. In fine o veste buna, tinerii nu vor mai deveni barbati razuind obligatoriu closete cu lama, la ordinele altor barbati care-au razuit closete cu lama. E bine ca asta nu-i place nici domnului ministru.
minus

Laura Andresan. Fiindca a sarit peste cal, peste masa, peste nebun, tura si Floriana Jucan. Prea s-a plans ca Mihai Iacob i-a facut si i-a dres, ca s-o creada cineva. Basca faptul ca, daca vrei sa nu te hartuiasca cineva sexual, nu te pozezi goala in Penthouse. Daca nu va convinge asta, avem o informatie confidentiala: pofticiosii de la revista de barbati numita au trebuit sa opreasca niste poze prea explicite chiar si pentru o revista de barbati. Ce facea Laura in ele nu va putem spune, ca ne e rusine si, de fapt, nu vreti sa stiti.
Cu alte cuvinte, frumusetea e un atu major in viata si, zau, nu putem sa nu admitem ca Laura e draguta. Dar o partida se joaca cu toate cartile, nu doar cu atuurile.

Ghidul restaurantelor, al hotelurilor si-al vinurilor

Daca vreti sa cititi despre 1.200 de hoteluri, 1.530 de restaurante si 150 de marci de vin din Romania, puteti cheltui 495 de mii de lei pe Ghidul House of Guides, Romania 2002. Cartea e cam ciudatica si uratica fata de un ghid Michelin sau ce-am mai vazut noi de prin strainatate, insa merita consemnata fiindca este cam singura de felul ei, la noi. Editorii – House of Guides si ACR – il includ pe undeva prin schema si pe Mihai Tatulici, specialistul in romani fericiti al tarii. Volumul e tiparit in engleza si romana si, daca unele din informatii nu se vor verifica, sa stiti ca nu editorii sunt de vina, ci industria la care se refera. Fiindca e foarte dinamica, aceasta se schimba mereu.

CIFRE

187 de ani de concedii
Medicii din Hunedoara au dat 187 de ani de concedii medicale angajatilor de la Siderurgica. Pare o idiotenie, si chiar e, dar e una mai mica decat ce s-a intamplat anul trecut la Compania Nationala a Huilei, care a platit 850 de ani de concedii. Nu se stie cui, noi banuim ca unui om de Neanderthal, in etate de 36 de mii de ani, care a fost descoperit in Franta si are o urma de topor in cap. Toporul n-a fost gasit, dar oamenii de stiinta sunt siguri ca a existat.

Aisbergul a ocolit-o pe Celine Dion
Un aisberg de 3.891 de kilometri patrati s-a desprins acum vreo doua saptamani din banchiza antarctica. Pentru comparatie, statul Luxemburg are 2.586 de kilometri patrati si e la locul lui, ceea ce e bine. Pana la inchiderea editiei noastre, aisbergul nu muscase pe nimeni, ceea ce e rau, fiindca Celine Dion si-a anuntat intre timp revenirea pe scena si continua sa se mataie la radio cu Titanic Valsul acela al ei.

Cele mai mari incasari pe card
Marriott a incasat, de pe carduri,
10,4 milioane de dolari si 2,6 miliarde de lei romanesti, in decursul anului 2001, ceea ce inseamna premiul pentru compania cu cele mai mari incasari pe card. Nu zicem nimic rau, fiindca nu ne enerveaza cand altii o duc bine.

4.500 de sarmale au plecat
la Augsburg
O mie de sticle de afinata, cateva zeci de kilograme de carnati si 4.500 de sarmale au plecat la Augsburg, la Targul International de Primavara, pentru o seara bucovineana. Nu stim cate au ramas dupa ce au trecut de vama romaneasca. Nemtii au mancat ce-a ramas.

Chinezii mint de-ngheata apele
80 la suta din reclamele la diverse produse si servicii de sanatate din presa chinezeasca sunt pline de minciuni. Biroul de Comert si Industrie de la Shangai a analizat 453 de astfel de reclame si a constatat ca 362 nu erau conforme cu realitatea. Asa ca nu trebuie sa ne para rau ca nu stim chinezeste.

203 minute pe zi la televizor
Europenii occidentali stau, in medie, 203 minute la televizor pe zi, spune un studiu realizat de Eurodata TV Worldwide. Americanii, ceva mai mult (250 de minute), orientalii si australienii, ceva mai putin (179 si 157). Ca de obicei, Romania sare din grafice, probabil ca stam atat de mult la televizor incat Eurodata TV Worldwide n-a mai rezistat sa cronometreze. In lipsa noastra, primul loc a revenit bosniecilor, cu 287 de minute pe zi.

Spider Man a gresit de 64 de ori
Un film care incepe sa faca valva si la noi, Spider Man, are 64 de greseli, pe care le-a numarat un site rautacios de Internet. Printre altele, o lustra sparta se aprinde in secventa urmatoare, iar „Spaidarmen” se bate intr-un costum ba curat, ba jegos, intr-una din lupte. Pe locul unu in top este, n-o sa credeti, Matrix, cu 146 de erori.r
r
Care-i diferenta dintre-un politist si-un poliglot?r
Patru – engleza, germana, franceza, italiana – este numarul limbilor straine pe care il vor cunoaste politistii din judetul Timisoara, daca vor citi constiincios ghidul de conversatie poliglot editat de inspectoratul judetean. Probabil ca politistii din Timisoara stiu deja sa citeasca. Probabil ca vor aparea bancuri de felul: stiti care-i diferenta dintre-un politist si-un poliglot? Politistul e poliglot, da’ poliglotu-i mai prost, nu-i politist. si nici n-a fost miliglot.