Piața cerealelor s-a dezechilibrat din cauza războiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că piața cerealelor a suferit un dezechilibru ca urmare a declanșării războiului din Ucraina. De asemenea, ministrul a adăugat că prețul pentru un kilogram de grâu, care era anterior de 1,8 lei, a scăzut acum la 0,9 lei.
Florin Barbu a explicat că, în momentul actual, se cunoaște faptul că odată cu începerea războiului în Ucraina, piața globală a cerealelor a suferit un dezechilibru. Inițial, spune el, prețul pentru o tonă de grâu era de aproximativ 1,8 lei pe kilogram, echivalentul a 1800 de lei pe tonă.
În prezent, în urma reglării situației la nivel mondial în piața cerealelor, prețul a scăzut la 0,9 lei pe kilogram. El și-a exprimat convingerea că prețurile cerealelor vor crește, mai ales că se așteaptă ca fermierii să încheie contracte futures până la sfârșitul lunii februarie.
Barbu a subliniat că au fost deja publicate diverse forme de sprijin pentru fermieri. În sectorul zootehnic, se acordă 100 de euro pe cap de animal. În sectorul suine, 100 de euro pe unitatea de măsură a valorii animalelor (UVM). Plățile directe către fermieri în anul 2024 vor ajunge la 3,3 miliarde de euro.
“În momentul de faţă ştim foarte bine că atunci când a început războiul în Ucraina, Rusia a început acest război absurd în Ucraina, practic piaţa de cereale la nivel mondial s-a dezechilibrat. Practic o tonă de grâu în anul în care a fost acest război, era undeva la 1,8 lei pe kilogram, asta înseamnă 1800 de lei pe tonă şi după reglarea tuturor lucrurilor care s-au întâmplat atât în piaţa mondială de cereale, preţul cerealelor în momentul de faţă este undeva la 0,9 lei.Dar cred că atât cei care aduc contracte către fermieri, vorbim de contractele futures pe care le aduc către fermieri să fie încheiate până la sfârşitul lunii februarie, cred că preţurile cerealor vor creşte şi bineînţeles fermele din România cu toate formele de sprijin pe care noi le avem deja publicate în Monitorul Oficial, vorbim aici de un grant de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, 100 de euro pe hectar, în sectorul zootehnic vorbim de 100 de euro pe cap de animal şi în sectorul suine 100 de euro pe UVM. (…) Plăţi directe către fermieri în anul 2024 vor fi de 3,3 miliarde de euro. Pe lângă aceste plăţi directe, granturi către fermierii români”, a afirmat Florin Barbu.
Uniunea Europeană a alocat bani pentru despăgubiri
În continuare, ministrul Agriculturii a fost întrebat dacă țările au primit despăgubiri din partea Comisiei Europene.
Ministrul Agriculturii a explicat că în anul precedent, Uniunea Europeană a alocat 29,7 milioane de euro.
Guvernul României a adăugat încă 30 de milioane de euro. Astfel, s-a asigurat că 50% din consumul de motorină în anul 2023 a fost 3,63 lei pe litru.
Aceasta reprezenta peste 50% din prețul la pompă al motorinei. Pentru anul curent au fost deja implementate reglementări legislative, astfel încât să suporte 25% din acciza utilizată în agricultură. Asta se traduce printr-un cost de peste 2 lei pe litru de motorină.
“Uniunea Europeană anul trecut a alocat 29,7 milioane de euro. Guvernul României a venit în completare cu încă 30 de milioane de euro şi am reuşit ca 50% din consumul de motorină în anul 2023 să fie de 3,63 lei pe litru. În anul 2023 asta însemna peste 50% din preţul la pompă la motorină. Anul acesta am dat deja actul normativ, vom suporta 25% din acciza utilizată în agricultură, asta înseamnă undeva la peste 2 lei pe litru de motorină”, a explicat ministrul Agriculturii.