Piața chiriilor din România fierbe. Românii, obligați să plătească mai mult

inchiriere, chirie, chirii, apartamente

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii trebuie să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunar pentru chirii. Piața închirierilor de locuințe a ajuns într-o zonă fierbinte în multe regiuni, o dată cu finalul de vacanțe, concedii și începerea noului an universitar.

Piața de chirii din România se află într-o evoluție constantă. Oamenii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, comparativ cu luna august a anului trecut. Mai mult, cheltuielile chiriașilor vor continua să crească înainte de începerea noului an universitar.

Românii trebuie să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunar pentru chirii

Oferta este una limitată, iar competiția pentru cele mai bune locuințe din piață, atât ca poziționare, cât și ca facilități și mobilier, devine strânsă. O analiză realizată de platforma Imobiliare prezintă mai multe date importante.

Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare, subliniază că piața chiriilor se confruntă cu o creștere semnificativă a cererii. Această creștere este generată de fluxul mare de studenți care își caută o locuință.

Astfel, cererea depășește oferta, odată cu începutul noului an universitar. Acest lucru duce la o competiție ridicată pentru găsirea unei chirii accesibile și bine poziționate.

Totodată, prețurile pot fi cu până la 20% mai ridicate în această perioadă. Potrivit studiului, cele mai căutate apartamente sunt cele de tip studio și unitățile cu două camere.

„Apartamentele noi prezintă un interes mai ridicat, dar contează foarte mult și zona și apropierea față facultăți, în special în centrele universitare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.

SURSA FOTO: Freepik

Cele mai importante șase centre universitate din România

Platforma a prezent apoi cele mai importante șase centre universitate din România. Este vorba despre: București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța și Iași.

„Există patru zone în România unde plătești, în medie, cel puțin 1.000 euro/lună pentru închirierea unui apartament. Așa cum era de așteptat, trei dintre ele se află în Capitală. O surpriză vine, însă, din Brașov, oraș care depășește Cluj-Napoca și întregește lista. Cea mai scumpă zonă de pe piața închirierilor din Brașov este Calea Poienii”, arată studiul.

Conform sursei menționate, prețurile se mențin în mare parte stabile în prima jumătate a lunii august față de cele solicitate în iulie. Pot fi observate scumpiri în București, Cluj-Napoca și Brașov.

„Chiriile s-au majorat, însă, dacă ne raportăm la perioada similară a anului trecut. De atunci, proprietarii au crescut sumele solicitate pentru garsoniere cu 7%-14% în marile orașe. Avansul înregistrat în cazul apartamentelor cu 2 camere a fost cu cel mult 16%. Chiriile solicitate pentru apartamentele cu 3 camere sunt cu 5%-17% mai mari decât anul trecut.

Chiar dacă în Timișoara s-au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale prețurilor în ultimul an pe toate categoriile de apartamente, orașul rămâne cel mai accesibil pentru cei care preferă închirierea în locul achiziției”, arată studiul.

O zonă din Constanța atrage cei mai mulți potențiali chiriași

Studiul arată și că o zonă din Constanța atrage cei mai mulți potențiali chiriași. Partea bună este că dispune și de cea mai bogată ofertă. Este vorba despre Tomis Nord-Badea Cârțan, arată studiul.

Simultan, bugetul mediu necesar închirierii unui apartament se menține sub pragul de 400 euro/lună în cele mai multe cartiere din Iași.