Piața creditelor ipotecare trăiește pe seama garanțiilor de stat

Programul guvernamental „Prima casă“ a salvat piața creditelor ipotecare, majoritatea împrumuturilor pentru locuințe contractate în perioada crizei fiind garantată de stat.

Aproximativ 70% din creditele ipotecare acordate de bănci în perioada de criză sunt garantate de stat. Băncile autohtone au acordat aproximativ 43.500 de credite ipotecare în perioada iulie 2009 (luna lansării programului „Prima casă“) – octombrie 2010. În paralel, Fondul Național pentru Garantarea Creditelor (FNGCIMM) pentru IMM-uri a acordat circa 30.500 de garanții „Prima casă“ până la începutul lunii noiembrie a.c.
Valoarea garanțiilor  statului în programul „Prima casă“ reprezenta, la începutul lunii noiembrie, circa 1,25 miliarde de euro, sumă care reprezintă aproximativ 65% din valoarea creditelor ipotecare acordate în perioada iulie 2009 – octombrie 2010. De menționat însă că împrumuturile „Prima casă“ nu sunt acordate de bănci în ziua în care Fondul emite garanția aferentă lor, ci câteva zile mai târziu.
Efectul programului guvernamental asupra creditelor pentru locuințe a fost vizibil în portofoliul fiecăreia din băncile participante. Peste jumătate din creditele noi cu garanții imobiliare (credite ipotecare și de nevoi persoanale cu ipotecă) acordate de Raiffeisen în acest an au fost prin programul „Prima casă“, potrivit vicepreședintelui diviziei de retail a băncii, Răzvan Munteanu.
Mai multe restanțe
Numărul creditelor  ipotecare a ajuns la circa 200.000 la sfârșitul lunii octombrie a.c., potrivit datelor raportate de bănci la Centrala Riscurilor Bancare a Băncii Naționale a României (BNR). Soldul aferent acestor credite era de peste 30 de miliarde de lei.
Criza a alimentat însă creșterea restanțelor la cre­ditele neperfor­man­te: aproape 3.500 de familii aveau res­tanțe mai mari de 90 de zile la împrumutu­rile contractate pentru achiziția unei lo­cu­ințe la sfârșitul lunii octombrie, potri­vit datelor BNR.
Valoarea creditelor cu restanțe mai vechi de 90 de zile se ridica la 983 de milioane de lei la sfârșitul lunii octombrie a.c., echivalentul a aproape 231 de milioane de euro.
La finele lui septembrie, în această situație se aflau 3.288 de familii care-și cumpăraseră casa în rate comparativ cu aproape 2.500 de familii la finele lui septembrie 2008. Majoritatea contractelor ipotecare prevăd că, după neplata ratelor timp de trei luni consecutive, banca poate începe executarea silită pentru recuperarea creanțelor.
Prima casă executată silit
Băncile au solicitat plata garanției statului pentru opt din creditele „Prima casă“, până în prima săptămână a acestei luni, potrivit FNGCIMM – instituția care acordă garanțiile și care primește cererile pentru plata garanțiilor când aceste împrumuturi devin neperformante. La începutul lunii noiembrie, doar cinci credite pentru locuințe garantate de stat erau neperformante.
Având în vedere că valoarea medie a garanției statului la aceste credite este de circa 41.000 de euro, rezultă că suma plătită de stat în contul împrumuturilor devenite neperformante s-ar putea ridica la circa 330.000 de euro. O parte din această sumă poate fi recuperată prin vânzarea locuințelor.
Numărul garanțiilor emise de Fond  pentru  împrumuturile „Prima casă“ era de aproape 32.000 la începutul acestei luni, iar valoarea cumulată a garanțiilor acordate se ridica la peste 1,3 miliarde de euro.

3.471
de proprietari aveau restanțe de peste 90 de zile la rambursarea creditelor ipotecare, la sfârșitul lunii octombrie, potrivit datelor BNR

8
credite „Prima casă“ au devenit deja neperformante, potrivit informațiilor primite de FNGCIMM de la băncile participante la program

Credite ipotecare în portofoliile băncilor


Numărul creditelor pentru locuințe din portofoliile băncilor a ajuns la aproximativ 200.000.