Piața cripto din România va fi supravegheată de BNR de acum încolo

Ministerul Finanțelor vrea să schimbe legea care reglează băncile și capitalul lor, printr-un proiect de lege care adaptează cerințele europene la legile din România. Proiectul va modifica semnificativ Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 99/2006, pentru a se alinia la regulile stabilite de Uniunea Europeană (UE) în legătură cu piața criptoactivelor.

În proiectul de lege propus de Ministerul Finanțelor se spune că:

  • Băncile care sunt autorizate și supravegheate de Banca Națională a României (BNR) pot desfășura activități în alte țări din Uniunea Europeană (UE), fără a mai cere aprobare de la autoritățile din acele țări, dacă aceste activități sunt deja permise în România.
  • Dacă o bancă română vrea să înceapă să ofere servicii într-o altă țară din Uniunea Europeană (UE), trebuie să anunțe Banca Națională a României (BNR). Anunțul trebuie să precizeze țara respectivă și activitățile pe care banca intenționează să le desfășoare acolo.

Vor fi introduse trei tipuri importante de criptoactive

Noua lege introduce trei tipuri importante de criptoactive, care vor putea fi emise și gestionate de băncile din România:

  • Tokenuri de monedă electronică – sunt monede digitale care pot fi folosite pentru plăți, asemănătoare cu monedele electronice obișnuite, dar în formă digitală.
  • Tokenuri legate de active – sunt criptoactive susținute de ceva valoros, cum ar fi bani, aur sau alte bunuri.
  • Servicii de criptoactive – o categorie care include activități precum păstrarea criptoactivelor, schimbul lor și alte servicii similare.

Aceste schimbări sunt necesare pentru a se conforma cu Regulamentul (UE) 2023/1114, care a fost publicat pe 9 iunie 2023. Regulamentul vizează uniformizarea cerințelor pentru serviciile cripto în Uniunea Europeană (UE), eliminând diferențele dintre legislațiile statelor membre.

Va fi ușurat accesul băncilor din România pe piețele financiare din UE

Un alt punct important al proiectului de lege este ușurarea accesului băncilor din România pe piețele financiare din Uniunea Europeană (UE). Modificările aduse articolelor 45, 54, 80, 83 și 89 din O.U.G. nr. 99/2006 spun că:

  • Băncile autorizate în alte țări ale UE vor putea să opereze în România, inclusiv în domeniul criptoactivelor, fără a mai trebui să obțină autorizații suplimentare.
  • Instituțiile financiare din alte țări ale UE vor putea să ofere servicii cripto în România, fie deschizând sucursale, fie direct, dacă aceste activități sunt prevăzute în documentele lor oficiale.
  • Băncile românești vor putea să ofere servicii de criptoactive în alte țări ale UE, fără a fi nevoie de autorizații suplimentare, atâta timp cât aceste servicii sunt incluse în autorizația emisă de Banca Națională a României (BNR).

Aceste schimbări ajută la integrarea mai bună a sistemului bancar românesc în piața financiară europeană și facilitează expansiunea băncilor românești pe piețele internaționale.