Haos fără precedent pe piața criptomonedelor. În ciuda eforturilor de până acum, cele mai valoroase criptomonede continuă să scadă, iar situația nu pare că se va redresa prea curând.
Este haos pe piața criptomonedelor, în ciuda eforturilor depuse de marii miliardari. Menționăm faptul că cea mai recentă metodă de a revigora piața criptomonedelor a fost folosită duminică, când miliardarul LeBron James, starul din NBA, a apărut într-o reclamă Crypto.com.
Spotul a durat doar 30 de secunde și îi încuraja pe doritori să devină îndrăzneți și să investească în criptomonede.
„Dacă vrei să faci istorie, trebuie să iei singur deciziile“, a spus James. „Norocul îi favorizează pe cei îndrăzneţi“, a mai adăugat el.
În ciuda eforturilor făcute de platformă însă, cifrele sunt cu adevărat sumbre în realitate. Cotidianul american Wall Street Journal scrie că săptămâna trecută Crypto.com a concediat 5% din forţa sa de muncă. La rândul său, directorul platformei a afirmat pe Twitter că firma a luat „decizii dificile şi necesare“.
În momentul de față însă, toate piețele se prăbușesc, iar inflația la rândul său afectează economia globală. În acest sens, criptomonedele au devenit primele active vândute.
Piața criptomonedelor se prăbușește
Atunci când Bitcoin a atins un maxim istoric în luna noiembrie a anului trecut, aproximativ 2.000 de miliarde de dolari din valoarea criptomonedelor, adică mai mult de două treimi din toate criptomonedele care existau au fost şterse.
În tot acest timp însă, Bitcoin a ajuns să scadă și el până la 18.000 de dolari, la aproximativ 70% de la maximul său istoric de 67.802,30 dolari.
Și marii investitori cunosc deja această prăbușire și sunt conștienți de faptul că este mult mai gravă decât cele anterioare. În acest sens, există posibilitatea ca unele produse, dar și companii cripto să nu mai existe.
„Realitatea este că, la fel ca în cazul acţiunilor, în cazul cripto, toată lumea este un geniu într-o piaţă bull”, spune Mark Cuban, care a devenit miliardar în timpul boom-ului dot-com din anii ’90 şi care, mai recent, a investit într-o serie de proiecte cripto.
Totodată, el a mai adăugat că banii ușori vor ajunge să dispară într-un timp foarte scurt. „Acum, că preţurile scad pentru ambele, acele companii care au fost susţinute în mod nefiresc de banii uşori vor dispărea”, a mai spus acesta.
Banii ”ușori” vor dispărea rapid
La rândul său, cunoscutul manager de fonduri speculative Paul Tudor Jones este și el implicat în piața criptomonedelor. În 2020, acesta a declarat că avea o mică parte din activele sale în bitcoin şi a numit-o o „mare speculaţie”.
Menționăm faptul că la momentul respectiv, bitcoin se tranzacţiona în jurul valorii de 9.000 de dolari, iar ulterior, alți investitori profesioniști precum Bill Miller, Alan Howard, Stanley Druckenmiller, au investit și ei.
Tot mai mulți antreprenori au început atunci să încurajeze piața criptomonedelor și să îi invite și pe alți să investească. Spre exemplu, Michael Saylor, cofondatorul MicroStrategy Inc., care şi-a folosit compania de software pentru afaceri şi a pus în bilanţul acesteia peste 100.000 de bitcoin, în valoare de peste 6 miliarde de dolari în momentul de vârf, se declara a fi optimist în legătură cu bitcoin.
„Sunt mai optimist ca niciodată în privinţa bitcoin”, spunea el. La rândul său, directorul executiv al ARK Investment, Cathie Wood, a declarat că bitcoin va creşte la peste 1 milion de dolari, în timp ce cofondatorul PayPal Holdings Inc. Peter Thiel a sugerat că bitcoinerii ar trebui să facă o „listă de duşmani” a persoanelor care se opun criptomonedei.
Între timp însă, inflația face ravagii, iar comercianții și investitorii preferă să renunțe la activele din portofoliul lor, în special la cele pe care le consideră riscante.
În acest sens, acţiunile companiilor neprofitabile au scăzut rapid, iar multe companii tehnologice nou intrate în bursă pierzând mai mult de jumătate din valoare în prima jumătate a anului.
Nu doar Bitcoin este afectată de toate aceste lucruri ci și Ethereum, o altă criptomonedă populară, care a scăzut cu aproximativ 68% până acum în acest an.
Prea multă ”lăcomie” și modele de afaceri nesustenabile
Șeful departamentului de cercetare la nivel de firmă la Galaxy Digital Holdings Ltd susține că s-a ajuns într-un moment de lăcomie, iar acum totul se prăbușește.
„A existat absolut multă aroganţă într-o mulţime de clase de active. Acest lucru a dus la multă lăcomie şi la modele de afaceri nesustenabile şi la o mulţime de pârghii în cripto. Acest lucru se prăbuşeşte acum. Un număr mare de fonduri cripto nu vor supravieţui acestui lucru”, spune Alex Thorn, şeful departamentului de cercetare la nivel de firmă la Galaxy Digital Holdings Ltd, o firmă de servicii financiare axată pe cripto.
La rândul său, Joel Kruger, strateg la bursa de active LMAX Digital susține că multe persoane și-au asumat riscuri după criza din 2008, însă nu au luat în calcul că istoria s-ar putea repeta.
„Ironia lucrurilor este că condiţiile de bani uşori de la criza din 2008 s-au pretat la cea mai mare perioadă de asumare a riscurilor pe care am văzut-o vreodată. Acest lucru a fost în beneficiul criptomonedelor”, a spus el.
Menționăm faptul că toate aceste afirmații sunt susținute și de faptul că, la începutul lunii iunie, un mare serviciu de împrumut de cripto-monede numit Celsius Network LLC, care avea active de aproximativ 12 miliarde de dolari în active ale utilizatorilor, a îngheţat retragerile.
Și în prezent banii sunt tot blocați, iar compania a angajat o firmă de avocatură pentru a încerca să îşi rezolve obligaţiile şi datoriile. În aceeași situație este și un alt creditor, Babel Finance, care a suspendat vineri retragerile şi răscumpărările.