În 2020, administratorii de pensii private din România au generat, pentru salariaţii români, câştiguri nete de circa 4,4 miliarde de lei (900 milioane de euro). Totul s-a realizat graţie politicii de investiţii, însă anul trecut a fost pe minus dacă privim la pierderile cumulate ale administratorilor, ce s-au ridicat la 14,6 milioane de lei.
“Toate comisioanele fondurilor de pensii au fost semnificativ diminuate, acest lucru fiind în beneficiul participanţilor”
Pierderile au fost de aproape şase ori mai scăzute însă raportat la anul 2019. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, cifra de afaceri a celor şapte administratori de pensii private a fost de 441,3 milioane de lei în 2020, o creştere cu 58,3% faţă de anul precedent.
“În anul 2020, cifra de afaceri raportată la volumul activelor a fost undeva în intervalul 0,6% -0,7%, ceea ce arată nivelul comisioanelor practicate în ultimii ani, în general sub 0,7% anual. Practic, participanţii la fondurile de pensii beneficiază de comisioane mai reduse faţă de acum câţiva ani, din moment ce acestea s-au situat în 2020 la sub 0,7% faţă de activele administrate, iar în 2019 se situau chiar undeva în jurul a 0,5%.
După modificările legislative de acum doi ani, toate comisioanele fondurilor de pensii au fost semnificativ diminuate, acest lucru fiind în beneficiul participanţilor”, spune Cristian Tudorescu, consultant financiar şi cofondator al Investors Club, potrivit ZF.ro.
O parte dintre administratorii de pensii private nu au un volum suficient care să le permită trecerea de breakeven
Cei şapte administratori de pensii private din România investesc 3,75% din venitul brut lunar a 7,63 de milioane de salariaţi în fondurile Pilonului II.
“Piaţa de administrare de fonduri de pensii este per total pe pierdere şi în 2020. Cu alte cuvinte, deşi cei şapte administratori au livrat randamente pentru investitori de peste 6% pe an, o parte dintre ei nu au un volum suficient care să le permită trecerea de breakeven.
Acum câţiva ani, majoritatea administratorilor de fonduri de pensii îşi proiectau trecerea pe profit în jurul anului 2020, însă în urma diminuării comisioanelor la nivelul întregii pieţe, acest moment a fost decalat”, a mai precizat Cristian Tudorescu.
Randamentul mediu al administratorilor a fost în 2020 de 6,2%, de trei ori mai mare decât rata medie a inflaţiei, generând un câştig de 4,4 miliarde de lei (900 milioane de euro). Comparativ, indicele principal BET al BVB a scăzut cu 1,7% în 2020, în timp ce indicele care include şi dividendele acordate de companii, BET-TR, a crescut cu 3,4%, mai scrie ZF.ro.
“Este uimitor faptul că bursele şi în general tot felul de active de pe pieţele financiare au avut o evoluţie foarte bună într-un an în care economia mondială a cunoscut o contracţie puternică. Este adevărat că sunt mulţi cârcotaşi care spun că a contat foarte mult politica băncilor centrale care ştim bine că au inundat pieţele cu lichidităţi.
Aceste lichidităţi au umflat pieţele bursiere şi de aici, bineînţeles, şi rezultatele. Dar chiar şi cu această notă care temperează optimismul, aş spune că sunt rezultate bune”, consideră analistul Aurelian Dochia.
Sursă foto: Pixabay