Piaţa birourilor din Capitală, dar şi din marile oraşe regionale, precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov, continuă să se dezvolte, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield Echinox. Investitorii autohtoni, dar şi cei străini, au în total în construcţie sau în curs de livrare proiecte cu o suprafaţă de circa 500.000 de metri pătraţi, acestea urmând să fie date în folosinţă în următoarele 16 luni.
„Cea mai activă piaţă rămâne Bucureştiul, cu proiecte de circa 340.000 de metri pătraţi programate spre livrare până la finalul anului 2021, urmată de Timişoara (80.000 de metri pătraţi), Cluj-Napoca (36.000 de metri pătraţi) şi Braşov (25.000 de metri pătraţi). Cei mai activi dezvoltatori din perspectiva suprafeţelor ce urmează a fi livrate în următoarea perioada sunt One United (94.000 mp), Iulius Group (60.000 mp), Portland Trust (45.000 mp) şi Forte Partners (41.000 mp)”, reiese din rapoartele Bucharest Office Market şi Office Regional Cities, realizate de compania de consultanţă imobiliară.
Pandemia a influenţat semnificativ gradul de utilizare a spaţiilor de birouri
Stocul modern de birouri din Bucureşti se situa la circa 2,9 milioane de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, la finalul semestrului I din 2020, fără a lua în calcul imobilele ocupate direct de către proprietari, în timp ce stocul din oraşele regionale se apropia de pragul de un milion de metri pătraţi, cele mai mari pieţe fiind Cluj-Napoca (347.000 mp), Timişoara (245.000 mp) şi Iaşi (226.000 mp).
Criza medicală provocată de pandemia Covid-19 a influenţat semnificativ gradul de utilizare a spaţiilor de birouri, companiile adoptând diverse metode pentru a-şi proteja angajaţii, dar a avut un impact mai redus asupra gradului de ocupare a spaţiilor, în condiţiile în care majoritatea companiilor analizează încă cea mai bună soluţie pe termen mediu şi lung în privinţa desfăşurării activităţii. Astfel, rata de neocupare variază de la 10,3% în Bucureşti, cu valori de 4,7% în Floreasca – Barbu Văcărescu şi de 7,4% în CBD, la 5,6% în Cluj-Napoca sau 5,7% în Braşov, transmite Agerpres.
Chiriile de referinţă au rămas stabile, la un nivel de 19 euro/ mp/lună în Bucureşti, respectiv 15 euro/mp/lună în Cluj-Napoca sau Timişoara, după o lungă perioadă în care concurenţa dintre dezvoltatori a menţinut chiriile din piaţa locală la un nivel competitiv faţă de oraşele similare din Europa Centrală şi de Est.