Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cea mai buna evolutie a unei piete de capital din lume in 2002, cu o crestere medie de 96% si cu profituri de peste 100%, pentru mai mult de jumatate din titlurile listate. Analistii pietei de capital considera ca pentru 2003 se va mentine aceasta tendinta de crestere, dar cu o pondere de 30-40% fata de inceputul anului. Argumentele analistilor se bazeaza pe potentialul de crestere a actiunilor emise de Societatile de Investitii Financiare(SIF), pe speculatiile care se vor face in perioada de privatizare a SNP Petrom si pe evolutia constant pozitiva a celor doua banci listate in bursa – BRD si Banca Transilvania. In ceea ce priveste potentialul de crestere a actiunilor SIF, operatorii pietei de capital apreciaza ca la sfarsitul anului 2003 cotatiile acestor titluri vor reprezenta aproximativ 60-65% din valoarea contabila, fata de numai 45-55% cat reprezinta in prezent. „Singura piedica pentru cresterea titlurilor SIF o constituie pragul maxim de detinere, acesta fiind un motiv de reticenta in special pentru investitorii straini”, afirma Matei Paun, analist la HTI Securities. El sustine ca cele mai bune plasamente pentru acest an ar putea fi in actiunile BRD, Banca Transilvania si SNP Petrom, in cazul in care economia romaneasca se va stabiliza si nu vor fi oscilatii pe piata dobanzilor.
Intrebati in ce titluri ar investi proprii bani in 2003, brokerii au raspuns diferit, in functie de apetitul pentru risc al fiecaruia. Din sondaj a rezultat insa ca peste 80% din ei vor plasa bani in actiunile bancilor pentru dividende si actiuni gratuite, in timp ce investitiile in SIF-uri si SNP Petrom vor viza speculatiile si mai putin rezultatele financiare obtinute de aceste companii. In plus, brokerii au nominalizat alte cinci-sase titluri care merita din plin atentia investitorilor, prin potentialul de crestere pe termen de un an. Astfel, actiunile Impact sunt apreciate ca titluri stabile si cu un randament anual peste medie, iar titlurile emise de alte companii petroliere sau cu legaturi in domeniul petrolier sunt considerate oportunitati la fel de mari ca SNP, dar cu risc mai mare pentru investitori.
Brokerii spun ca Rompetrol Services, Petromidia, Oil Terminal sau Petrom Aviation vor fi titluri bune de speculat in momentul privatizarii SNP Petrom, deoarece structura pietei se va modifica o data cu aceasta privatizare. Pe piata Rasdaq, brokerii se asteapta la evolutii pozitive pentru Argus Constanta si Banca Carpatica, International Leasing, Winmarkt Beta.
BVB si Rasdaq au deschis portile pentru noi companii
Administratorii pietei de capital considera ca pentru consolidarea cresterii inregistrata anul trecut va fi nevoie de cresterea capitalizarii bursiere si prin cotarea unor noi companii. „Cresterea capitalizarii prin ridicarea cotatiilor este impresionanta, dar va fi nevoie de noi companii la cota pentru a consolida aceste date statistice. Speram ca in 2003 sa oferim investitorilor noi titluri la Bursa, cum ar fi Tarom, CN Posta Romana sau societati din domeniul energetic. Vom incerca o diversificare a ofertei de produse financiare tranzactionabile prin intermediul Bursei de Valori, asa cum au fost anul trecut obligatiunile municipale”, afirma Stere Farmache, director general al Bursei de Valori Bucuresti.
In ceea ce priveste piata Rasdaq, anul 2002 a fost unul de cotitura, destinat restructurarii. „Daca anul 2002 a fost unul al curateniei, in care au fost suspendate peste 1.250 companii listate, ne propunem ca anul 2003 sa fie cel al transparentei, prin cresterea volumului si calitatii informatiilor acordate investitorilor”, sustine Andrei Siminel, presedintele ANSVM.
Administratorii pietei Rasdaq apreciaza ca ritmul de listare a noi companii va creste in acest an, dupa ce in 2002 au fost listate 50 de societati, dintre care cele mai importante sunt Argus Constanta si International Leasing. Din pacate, Bursa Electronica Rasdaq va suferi in 2003 o „scadere” in date statistice, prin retragerea de la cota a trei companii din primele zece, luate dupa capitalizarea bursiera: Lafarge Romcim, Ispat Sidex si Timken Romania. Capitalul social al celor trei companii reprezinta 12,93% din capitalizarea pietei Rasdaq. Dar administratorii Rasdaq sustin ca negociaza cu mai multe companii listarea acestora pe piata si ca o scadere a capitalizarii ar putea fi evitata in 2003.
Actiunile cu cel mai mare potential de crestere in 2003
Compania Pretul (lei) Prognoza
ianuarie 2003 decembrie 2003
BRD – Societe Generale 30.000 +40%
Banca Transilvania 3.500 +30%
SNP Petrom 1.240 +30-50%
SIF Banat-Crisana 3.050 +25-35%
SIF Moldova 2.800 +25-35%
SIF Transilvania 3.000 +25-35%
SIF Muntenia 2.850 +25-35%
SIF Oltenia 2.800 +25-35%
Impact SA 4.800 +40%
Argus Constanta 280.000 +30-40%