Ultima săptămână din februarie nu a reuşit să schimbe trendul pe care evoluează piaţa bursieră, sentimentul fiind în continuare puternic negativ şi determinat în special de pieţele externe.

Numărul investitorilor activi s-a redus foarte mult, iar lipsa ordinelor afișate determină de multe ori mișcări haotice pentru cursul acțiunilor. Conform ultimelor date disponibile la BVB, numărul conturilor de cumpărare din luna ianuarie a fost de aproape 5.800, dintre care 285 deținute de persoane juridice, iar cel al conturilor de vânzare s-a ridicat la 6.550, doar 300 aparținând persoanelor juridice.

Indicii BET și BET-C au pierdut în ultima săptămână aproximativ cinci procente și încheie luna februarie cu scăderi de 16–17%. Indicele BET-FI a scăzut cu 1,2% în perioada analizată și cu 16% în februarie. De la începutul anului, BET a ajuns la o depreciere de 34,5%, indicele BET-C, la minus 37%, iar BET-FI, la minus 35%. Indicele pieței secundare, Rasdaq-C a coborât mult mai puțin, doar 7,5%.

Dacă excludem Erste Bank, Bursa de Valori București a ajuns la o capitalizare de aproximativ 17 miliarde lei, adică jumătate din capitalizarea de la finalul anului 2004. Împreună cu Erste, companie listată internațional (inclusiv la bursa din Viena și cea din Praga), capitalizarea pieței principale a BVB este de 27,5 miliarde lei, în timp ce capitalizarea Rasdaq este de 11,7 miliarde lei. În euro, valoarea de piață a companiilor listate la București este de numai patru miliarde (fără Erste).

Petrom și SIF Banat-Crișana au prezentat datele financiare aferente anului trecut. SNP Petrom a realizat o cifră de afaceri în creștere cu 36% față de 2007, dar a obținut un profit de un miliard de lei, în scădere cu 43%. Aceste rezultate nu au fost pe placul investitorilor care au vândut în ședința de miercuri acțiuni SNP până la maximul permis de sistemul de tranzactionare (15%). Cursul curent de tranzacționare, de 0,12 lei, s-a întors astfel la nivelul începutului de an 2003.

Rezultate financiare bune pentru bănci

Finalul de săptămână a adus raportări financiare importante pentru sectorul bancar. Banca Comercială Română a raportat profituri record pentru anul trecut, valoarea netă fiind de peste două miliarde lei, cu 119% mai mare decât valoarea din anul 2007. Dacă se exclude influența favorabilă din vânzarea participațiilor de la companiile de asigurări, profitul net păstrează o creștere robustă, de 40 de procente.

După cum ne-am obișnuit, piața bursieră de la București nu ține cont decât de informațiile negative. După publicarea datelor de către BCR, la o oră de la deschiderea ședinței de vineri, patru dintre cele cinci SIF-uri înregistrau tranzacții cu volume sub 50.000 de acțiuni, fiecare cu mult sub valorile obișnuite. Spre comparație, media zilnică din ultimele luni a fost de aproximativ două milioane de acțiuni tranzacționate pentru o astfel de societate. Prețurile erau în scădere cu aproximativ un procent, chiar dacă piețele regionale erau în creștere ușoară.

Erste Bank a anunțat un profit pentru anul trecut de 860 milioane euro, în scădere cu 27% față de valoarea din 2007. Provizioanele pentru împrumuturi au crescut de la 455 milioane euro la aproape 1,1 miliarde euro în ultimul an și au fost acoperite parțial de câștigul din vânzarea segmentului de asigurări.

Erste va propune un dividend pentru anul 2008 de 0,65 euro pe acțiune, față de 0,75 euro în 2007. Investitorii obțin însă un randament mult mai bun la dividend acum, de aproximativ 8%, având în vedere că prețul curent pentru o acțiune este de opt euro, față de 40 euro în aceeași perioadă a anului trecut.

Pe piața autohtonă, cotația Erste a scăzut cu aproximativ 45% de la începutul acestui an.

148-26791-30bursa09.jpg