La fiecare început de an, perspectivele pieței de capital sunt bune. Cu câteva excepții (anii din perioada de vârf a crizei), estimările sunt pozitive. Evident, estimările sunt doar estimări; nimeni nu poate „citi“ evoluția viitoare a bursei într-un bol de cristal. Este însă bine să vedem la ce ne putem aștepta de la următoarele 12 luni, iar aici prognozele își au rolul lor bine stabilit.

România anului 2015 se află într-o situație economică mult mai bună decât cea din 2008. Precizarea este necesară deoarece au apărut voci care compară actuala perioadă cu cea de dinaintea crizei izbucnite (la noi) în 2009. Dezechilibrele macro au fost corectate, cifrele din prezent ne plasează într-o zonă pozitivă, cu recomandare de investiție din partea companiilor de evaluare internaționale, iar nivelul de trai și puterea de cumpărare a populației revin încet la valorile de dinaintea crizei. O modificare evidentă este legată de așteptările față de inflație; acum șase ani inflația creștea, acum ne paște „pericolul“ deflației.

Riscul de a intra într-o nouă criză este redus, cel puțin la nivel local. În regiune, în schimb, lucrurile nu stau prea bine. Rusia va lăsa Ucraina în pace (cu condițiile deja impuse, respectiv o renunțare a ucrainienilor de a adera la NATO și UE), dar economic nu își va reveni, dimpotrivă. În funcție de cotația țițeiului și de menținerea restricțiilor impuse de organismele internaționale, economia Rusiei va intra și mai adânc în criză ori se va stabiliza. Anul viitor va fi definitoriu pentru economia condusă de Vladimir Putin și chiar pentru cariera politică a acestuia (este greu de crezut că rușii vor accepta prea ușor o criză economică majoră provocată de ambițiile politice ale unui lider cu tendințe tiranice).

Criza din Rusia ne ocolește

Există și temeri legate de o criză majoră în zona Rusiei și a vecinilor, asemănătoare, celei din 1998, criză care ne-ar putea afecta și pe noi. Numai că, din nou, România anului 2015 nu mai are nicio legătură cu cea din 1998, ceea ce face ca efectele problemelor din Est să fie mult reduse. Și nici nu vom asista la o retragere masivă a plasamentelor din țara noastră în cazul unei înrăutățiri în Rusia. Mai degrabă, suntem influențați de situația din Vest, de Uniunea Europeană și Zona Euro, de care depind în mare măsură exporturile și nu numai.

Spre deosebire de SUA, care pare a fi ieșit complet din criză, statele puternice din Zona Euro încă au probleme. Federal Reserve va majora, pentru prima dată după 2006, dobânda de referință pentru dolar, în timp ce Banca Centrală Europeană se pregătește de „relaxare cantitativă“, de achiziții de obligațiuni din piață și de ajutor financiar. Revenirea economică din UE este încă fragilă, cu riscuri de derapaje încă existente, care ne pot afecta în mod serios și pe noi.

Separat însă de situația macroeconomică, piețele de capital din Zona Euro stau foarte bine. Spre exemplu, companiile listate la Bursa din Frank­furt sunt la maximele ultimei decade, ceea ce înseamnă că potențialul de creștere de anul acesta este limitat și depinde, parțial, de evoluția economiei. Cât de mult ne afectează pe noi? „Parametrii macro locali favorabili din 2004 ar trebui să rămână valabili și în viitor, iar bursa locală de acțiuni va continua să fie foarte atractivă, cu atât mai mult cu cât dividendele oferite de companiile listate la București se mențin la valori mari comparativ cu dobânzile depozitelor bancare sau cele ale obligațiunilor guvernamentale“, spune Mihai Nichișoiu, global macro strategist la Tradeville.

Auspicii pozitive

Evoluția Bursei de la București din ultima lună a anului lasă întotdeauna o impresie referitoare la felul în care va funcționa anul viitor. Numai că scăderea BVB din decembrie este conjuncturală, nu o măsură a evoluției din 2015. „Analizând istoric evoluția pieței noastre în ultima lună a anului, constatăm că o scădere a acesteia reprezintă o situație atipică; în general, indicii au avut evoluții pozitive și, uneori, chiar de excepție“, arată Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, care explică astfel și revenirea din ultimele ședințe bursiere, revenire care ar trebui să se mențină și la începutul anului viitor.

De altfel, chiar dacă nu s-au făcut predicții cu cifre exacte pentru anul viitor (vom reveni cu o analiză a sectoarelor și a companiilor listate), percepția este pozitivă, la fel și evoluția din întregul an 2015. Ceea ce înseamnă că o creștere a BET, cel mai important indice al BVB, de până la zece procente, ar fi normală. De altfel, BET se apropie și anul acesta de o apreciere de peste 7%, în ciuda scăderilor din prima parte a lunii decembrie și a deprecierii înregistrate de OMV Petrom (circa 15%), companie care are cea mai mare pondere în componența indicelui. Interesant este că bursa ne va oferi cele mai mari randamente și anul viitor. În timp ce dobânzile depozitelor bancare rămân la un nivel zero al randamentului anual, iar de la fondurile mutuale cu risc redus (monetare și de obligațiuni) vom putea obține între cinci și zece procente profit, de la acțiunile listate putem scoate mai mult. Desigur, rămâne problema găsirii societăților care vor confirma așteptările anul viitor sau cele care vor contrazice estimările negative (spre exemplu, va fi interesantă evoluția companiilor din sectorul energetic, în special cel petrolier), dar atenția la tranzacționare este obligatorie pentru cei prezenți la bursă. În orice caz, 2015 debutează sub auspicii pozitive în ciuda problemelor pe care le vedem în exterior.

 

 

Parametrii macro locali favorabili din 2004 ar trebui să rămână valabili și în viitor, iar bursa locală de acțiuni va continua să fie foarte atractivă.
Mihai Nichișoiu, global macro strategist la Tradeville

 

10% este „cifra magică“ în jurul căreia se vor învârti estimările de apreciere a indicelui BET în 2015