Desi oficialii cred ca noii administratori ai Fondului vor face minuni la companiile din portofoliu, semnele de intrebare raman numeroase
Desi Fondul Proprietatea e in fierbere de ceva vreme, incercand sa avanseze cu toate motoarele turate catre obiectiv, acela de a ajunge la Bursa, situatia e, in mai multe privinte, departe de a fi clarificata.
De pilda, deocamdata el nu are statutul de fond de investitii, urmand sa ceara de-abia in luna aprilie autorizatie in acest sens de la CNVM, in acelasi timp cu depunerea documentatiei pentru accederea pe piata de capital. In acest sens, urmeaza sa aiba loc in perioada urmatoare o licitatie speciala pentru desemnarea depozitarului.
Pozitia presedintelui fondului, Nicolae Ivan, este una extrem de optimista. El considera ca fondul va avea un puternic efect pozitiv asupra economiei romanesti in ansamblu. “Fondul va introduce in companiile pe care le va avea in portofoliu regulile de guvernanta corporativa, rezultand un grad mai mare de transparenta si eliminarea coruptiei. Administratorul va avea un om in consiliul de administratie la fiecare companie si va trebui sa eficientizeze societatile respective pentru a castiga bani mai multi. Va fi cel mai spectaculos efect de restructurare din estul Europei”, este de parere Ivan. “Cu atat mai mult cu cat in portofoliu sunt companii exact din zonele in care au aparut marile suspiciuni de coruptie de-a lungul timpului”, completeaza el.
Bucuria presedintelui Fondului este insa tristetea multora dintre actionari. Sa ai in portofoliu tocmai firmele la care hatisurile coruptiei sunt greu de strapuns nu are darul sa te satisfaca prea tare. E ca si cum ai pleca la lupta cu balaurul cu o suta de capete si deja sarbatoresti victoria inainte de batalie.
“Am fost frustrati de un drept clar, cu o valoare certa, si ni se ofera in schimb o valoare incerta, un loz de loterie”, afirma Dan Floru, de la Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS). “Ne punem intrebarea daca nu cumva o parte dintre aceste societati sunt falimentare. Pentru ca noi si eventualii cumparatori ai actiunilor sa putem estima valoarea fondului, ar trebui sa putem analiza bilanturile companiilor, insa acest lucru e imposibil, majoritatea nefiind listate la Bursa”, mai spune el.
Piata de capital ramane, in continuare, in expectativa, iar lumea priveste lucrurile circumspect. “Nu stim inca nici macar care e portofoliul final, care e prospectul Fondului, ce si unde va investi, sunt foarte multe intrebari”, spune Marius Plugaru, directorul general al Ieba Trust.
“Daca se tine neaparat, am putea vedea Fondul la Bursa in perioada urmatoare, insa e bine ca listarea sa aiba loc doar atunci cand toata lumea isi va putea face o imagine clara si corecta asupra situatiei. Daca va fi listat aiurea, fara ca investitorii mari sa poata studia in detaliu toate datele, avem sanse sa nu cumpere mai nimeni”, completeaza Plugaru.
De altfel, un sondaj efectuat de site-ul kmarket.ro arata ca investitorii de la bursa nu sunt atat de entuziasmati de declaratiile optimiste ale oficialilor. 41,58% din respondenti sunt de parere ca Fondul va fi listat abia in anul 2007, 39,41%, in semestrul II al anului 2006 si doar 8,97% dintre ei cred ca listarea va avea loc pana la jumatatea acestui an.
In privinta cumparatorilor, Nicolae Ivan e mai optimist. “Primesc aproape in fiecare zi telefoane de la investitori interesati sa cumpere actiuni la Fondul Proprietatea si care ma intreaba cand vom ajunge la Bursa. Vor exista de la inceput cumparatori destui, mai ales ca doar o parte dintre proprietari vor primi actiuni pana la data listarii”, explica el, incercand sa-i linisteasca pe cei care anticipeaza o prabusire a pretului imediat dupa inceperea tranzactionarii din cauza numeroaselor ordine de vanzare.
Presedintele Fondului anticipeaza ca pretul va ajunge peste valoarea nominala la putin timp de la listare. Acesta este, de altfel, si motivul pentru care nu a fost luata in calcul varianta unei oferte publice de vanzare a actiunilor, la valoarea nominala, urmata de despagubirea in bani a proprietarilor. “Am considerat ca lumea s-ar fi simtit pacalita daca, in loc sa le lasam posibilitatea de a primi un pret mai mare decat valoarea nominala, le-am fi dat direct banii”, explica Ivan.
Baronii firmelor de stat se impotrivesc deja schimbarii
Lumea chiar se simte pacalita, insa tocmai de varianta aleasa. “N-avem incredere in guvernul actual ca e de buna credinta”, spune Maria Theodoru, presedintele APDAS. “Este o batjocura si la adresa proprietarilor de drept si la adresa intregului popor roman, pentru ca diferenta fata de sumele de nimic pe care le-a incasat statul de la cei care ocupa acum acele locuinte va fi suportata de la buget”, completeaza ea.
Pentru a ajunge la efectele spectaculoase pe care le estimeaza oficialii Fondului, e nevoie insa ca actiunile sa si intre in portofoliul Fondului. Lucru care s-a intamplat doar pentru o parte dintre societati. “Sunt oameni care au inceput sa inteleaga efectele pe care le va avea constituirea Fondului si incearca sa intarzie procesul”, spune Nicolae Ivan. “Buna parte din impotrivire vine chiar de la oamenii din firme, unii dintre acestia urmand sa-si piarda locurile in conducere”, mai spune el.
De altfel, exista surse care afirma ca unele companii, precum Hidroelectrica si Electrica Transilvania Sud, au refuzat inscrierea Fondului ca actionar, in lipsa unor indicatii directe din partea sefilor din Ministerul Economiei. Desi exista o lege destul de clara in acest sens.
Sperante mari, asadar, de la Fondul Proprietatea. Auspiciile sub care isi incepe existenta nu sunt, insa, cele mai fericite. Ramane sa vedem daca administratorul strain va reusi sa faca mai mult decat a reusit legea romana, pentru a-i convinge pe baronii marilor companii de stat sa mearga in directia cea buna. Probabil de asta va depinde succesul acestui proiect.
14.240.540.675 lei
este capitalul social al Fondului Proprietatea, la infiintarea acestuia.
Evaluarea activelor din componenta
s-a facut insa dupa metode pe care cei care
ar putea fi interesati de actiunile Fondului nu le pot verifica nici acum
Fondul va introduce in companiile pe care le va avea in portofoliu regulile de guvernanta corporativa, ajutand la eliminarea
coruptiei.
Nicolae Ivan, presedintele Fondului Proprietatea