Piața de carte în format digital, e-book și audiobook, va atinge cel puțin 50 de milioane de lei la nivelul anului 2025 și va reprezenta 10% din piața de carte din România, arată rezultatele primului studiu de piață dedicat cărților digitale.
Piața cărților digitale, la cel puțin 50 de milioane de lei până în 2025
Românii vor cumpăra cărți în format digital (e-book și audiobook) în valoare de cel puțin 50 de milioane de lei până în 2025, arată rezultatele studiului „Piața de carte digitală din România”, prima cercetare de piață dedicată audiobookurilor și e-bookurilor din România, realizată de platforma Voxa.
„Audiobookurile reprezintă formatul de carte cu cea mai accelerată creștere în ultimii 5-6 ani la nivel internațional, iar această industrie a crescut accelerat în primul an de activitate în România. Estimările noastre arată că piața cărților în format digital va ajunge la 10% în următorii trei ani, față de sub 1%, cât este în prezent. Iar aceste cifre vor conduce și la o transformare la nivelul societății, pentru că accesul instantaneu și nelimitat la o bibliotecă enormă și timpul câștigat pentru lectură datorită formatului audio vor asigura cea mai importantă creștere a consumului de carte din ultimele decenii”, a declarat Dan Vidrașcu, CEO al platformei menționate.
Vânzările totale de carte, la aproximativ 500 de milioane de lei
Vânzările de carte din România (în format tipărit, e-book și audiobook) sunt estimate în prezent la valoarea de aproximativ 500 de milioane de lei. Din totalul vânzărilor de carte, piața de carte digitală are o valoare de sub 5 milioane de lei, în următorii trei ani acest segment va genera venituri de cel puțin 50 de milioane de lei, mai arată studiul.
„În anul 2021, în Japonia, formatul digital a reprezentat circa 38% din vânzările totale de carte, în timp ce în SUA ponderea digitalului a fost de aproape 25%, potrivit unui raport al World Intellectual Property Organisation (WIPO). În statele europene, audiobook-urile și e-bookurile reprezintă până la 15% din piața de carte, cu ponderi mai ridicate în statele nordice. Iar aceste tendințe internaționale încep să se reflecte și în comportamentul pasionaților de lectură de pe plan local și vedem o cerere în creștere pentru audiobookurile în limba română”, a mai spus Dan Vidrașcu.
Cele mai ascultate cărți în România
„Gândește ca un călugăr”, cartea scrisă de Jay Shetty, un autor de bestsellere, povestitor, podcaster și fost călugăr, narată de actorul Mihai Călin, se află pe primul loc în topul celor mai ascultate cărți de la lansarea platformei până în prezent.
De asemenea, „De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum”, scrisă de dr. Julie Smith și narată de Cristina Stănciulescu, precum și „Gânduri către sine însuși” de Marcus Aurelius, narată de Marcel Iureș completează top trei al celor mai ascultate cărți.