În cadrul unui eveniment de specialitate desfășurat marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a subliniat că, deși piața poate funcționa bine, acest lucru nu garantează automat și prețuri mici la energie.
Consiliul Concurenței avertizează: prețuri mari afectează competitivitatea la energie
El a subliniat că, pentru a asigura competitivitatea economică, este nevoie de tarife mai accesibile decât cele actuale din Europa.
Chirițoiu a explicat că problema prețurilor ridicate la energie se leagă direct de competitivitatea industriei europene și, implicit, de cea românească.
Legătura dintre industria germană și economia românească
Acesta a făcut referire la Germania, considerată principalul motor economic al continentului, și a arătat că o energie mai ieftină este esențială pentru ca aceasta să rămână competitivă pe piețele internaționale. Potrivit lui, dacă Germania nu va putea concura eficient, atunci și țările din lanțul său de producție, cum este România, vor fi afectate negativ.
”Pentru competitivitate economică trebuie să ai o energie mai ieftină decât avem în momentul de faţă în Europa, şi atunci ajungem la politica industrială.
Vom vedea ce va face noua Comisie pe zona asta, văd noul Guvern german care… evident, Germania, fiind principala putere economică, principala putere manufacturieră a Europei, are nevoie de o energie mai ieftină ca să fie competitivă pe pieţele internaţionale şi, repet, noi lucrăm pentru ei, deci dacă ei nu sunt competitivi, nici noi nu vom avea de lucru.
Asta e o problemă care depăşeşte într-adevăr zona de autoritate de concurenţă, dar şi noi, măcar prin atributul nostru de ajutor de stat, vom fi implicaţi în subiectul ăsta”, a afirmat Chiriţoiu
Reguli contractuale mai stricte, piață mai stabilă
Oficialul a precizat că această problemă depășește cadrul strict al autorității de concurență, dar că instituția pe care o conduce va fi totuși implicată prin instrumentul ajutorului de stat. În opinia sa, liberalizarea pieței de energie este un pas important în perioada următoare, iar pentru o funcționare eficientă a pieței este esențial ca mecanismele contractuale să fie clare și respectate.
Chirițoiu a apreciat inițiativele recente ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), mai ales în ceea ce privește consolidarea cadrului contractual.
„Importantă va fi liberalizarea pe energie în perioada următoare.
Să avem o piaţă care funcţionează bine e important – şi am văzut declaraţiile de ieri ale preşedintelui ANRE, cred că e un lucru bun (…) că nu poţi să intri şi să ieşi din contracte cu uşurinţă.
Ca o piaţă să funcţioneze bine, contractele trebuie să fie respectate.
Dacă nu ai mecanisme care să asigure respectarea contractului, n-ai cum să ai o piaţă funcţională şi cred că ceea ce pregăteşte ANRE-ul – e în consultare publică, deci detaliile se pot schimba -, dar în esenţă lucrurile merg în direcţia bună”, a adăugat Chirițoiu.
ANRE propune garanții de 30% pentru contractele din energie
În paralel, ANRE a pus în consultare publică un proiect de Ordin care introduce garanții financiare obligatorii pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică. Potrivit președintelui instituției, George-Sergiu Niculescu, propunerea prevede ca valoarea garanției să fie de 30% din valoarea contractului.
El a explicat că această măsură are ca scop consolidarea disciplinei contractuale în piață și că reprezintă un pas important spre maturizarea acesteia