‘Nici în România piaţa de fuziuni şi achiziţii nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor de la începutul anului 2013, rămânând, în cel mai bun caz, la acelaşi nivel cu 2012. Lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal şi de reglementare, precum şi dificultatea atragerii de finanţare bancară, au influenţat evoluţia pieţei în 2013. S-au remarcat în 2013 un număr de tranzacţii importante în sectorul serviciilor financiare, în timp ce sectorul energiei, în particular cel al energiei regenerabile, a fost cel mai afectat de instabilitatea mediului de reglementare. Pentru 2014, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor ar trebui să reia tendinţa de creştere, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor de creditare şi al recâştigării aşteptate a statutului de ţară cu rating investment grade’, a spus directorul executiv Corporate Finance, EY România, Bogdan Câmpianu.

2013 este considerat de specialiştii de la EY al treilea an de scădere fără precedent pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, cu cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii opt ani, dar cu semne de revenire pentru 2014. Aceste scăderi poziţionează activitatea de fuziuni şi achiziţii la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani şi sub nivelul perioadei ‘dot com’, în urmă cu treisprezece ani. Conform analizei EY, activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6,2% faţă de anul 2012, cu 37.257 de tranzacţii anunţate în cursul anului, în valoare de 2.300 de miliarde de dolari, în pofida unor mega-tranzacţii, cum ar fi Vodafone – Verizon, a treia cea mai mare tranzacţie realizată vreodată.

‘2014 ar trebui să reprezinte un punct de cotitură şi să marcheze ieşirea din această perioadă de recesiune prelungită de pe piaţa M&A. Există o bază solidă pentru tranzacţionare în ceea ce priveşte numerarul şi disponibilitatea creditării. Îmbunătăţirea încrederii din consiliile de administraţie din companii indică şi faptul că multe corporaţii îşi propun să obţină creştere în 2014 prin realizarea de achiziţii’, a precizat vicepreşedintele global EY, servicii de asistenţă în tranzacţii, Pip McCrostie.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii a înregistrat rezultate mixte în cadrul ţărilor BRIC, cu o scădere abruptă în Brazilia (27,5%), Rusia (23,8%) şi India (9,2%), în timp ce China şi-a consolidat poziţionarea ca fiind a doua cea mai importantă piaţă pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii, după SUA. Volumul tranzacţiilor din China a crescut cu 4,6% comparativ cu 2012, iar valoarea a crescut, de asemenea, cu 38%.

Cum era de aşteptat, China a fost şi destinaţia preferată de corporaţii în 2013 pentru investiţii în pieţe emergente. Totuşi, o scădere şi mai abruptă a valorii sectorului de fuziuni şi achiziţii de la nivel global a fost contrabalansată de o performanţă relativ robustă în SUA, unde s-a înregistrat o creştere de 27% a valorii tranzacţiilor faţă de anul precedent pentru achiziţia de active cu baza în Statele Unite.

Germania a ocupat locul 3 ca valoare totală a tranzacţiilor, poziţionare la care a contribuit şi o dublare a activităţii de fuziuni şi achiziţii venind din afara ţării, care a însumat 74 de miliarde de dolari în 2013. Marea Britanie şi Canada ocupă următoarele poziţii din top 5 ca valoare a tranzacţiilor.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii a scăzut la nivel global în majoritatea sectoarelor comparativ cu 2012. Doar sectoarele de energie şi utilităţi şi cel de imobiliare au înregistrat creşteri ale volumelor de tranzacţii. Cele mai mari scăderi au avut loc în sectorul metalurgic şi de minerit, cu 27%, şi în cel de petrol şi gaze, cu 21%. Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare având în vedere nivelul activităţii de fuziuni şi achiziţii în aceste sectoare între 2008 şi 2010.

În ceea ce priveşte valoarea, mega-tranzacţiile au adus o creştere de 153% în sectorul de telecomunicaţii, mai ales prin tranzacţia Verizon-Vodafone, iar sectorul de media şi divertisment a înregistrat o creştere de 33%. Sectorul de biotehnologie a înregistrat, de asemenea, o creştere de 32%. Tranzacţiile din sectorul telecomunicaţiilor au fost determinate de apetitul în creştere pentru soluţiile în bandă largă, pe măsură ce operatorii se concentrează pe oferta de servicii de date. Au avut loc, de asemenea, câteva tranzacţii notabile între sectoare, mai ales în zona de tehnologie, media şi telecomunicaţii, cum ar fi cumpărarea diviziei de terminale mobile a Nokia de către Microsoft şi cumpărarea Kabel Deutschland de către Vodafone.

Sectorul metalurgic şi de minerit a înregistrat o scădere de 51% în termeni de valoare. Sectorul bancar şi de pieţe de capital, care luase un oarecare avânt în 2012 prin realinierea portofoliilor ca urmare a noilor măsuri de reglementare, a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă a valorii tranzacţiilor în 2013.

În pofida unui nou an sub semnul recesiunii pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii, există perspective reale de relansare a activităţii de tranzacţionare în 2014. Peste o treime dintre corporaţiile globale au în plan să realizeze achiziţii în anul următor, o creştere semnificativă a apetitului pentru tranzacţii comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă din anul trecut.

Există deja semnale că segmentul cel mai critic de tranzacţii, şi anume cel cu valori cuprinse între 500 de milioane de dolari şi un miliard de dolari, îşi revine, acesta fiind considerat, cel mai adesea, un etalon pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii în general.

În cea de-a doua jumătate a anului 2013, a fost înregistrată o creştere medie lunară de 29% a volumului de tranzacţii în acest segment şi o creştere medie lunară de 26% a valorii tranzacţiilor – cea mai mare creştere înregistrată din anul 2000 încoace, exceptând scurta revenire din 2010.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013. AGERPRES