Piața de fuziuni și achiziții crește în volum, dar scade în valoare. Suma de 968 milioane de euro nu include însă tranzacția majoră prin care Mid Europa Partners a vândut rețeaua medicală Regina Maria către Mehiläinen Group, din portofoliul CVC Capital Partners și Hellman & Friedman, anunțată la începutul lunii aprilie.
Piața de fuziuni și achiziții crește în volum, dar scade în valoare
Se estimează că acest „mega-deal” va duce la o depășire a valorii totale a pieței în 2025 față de anul precedent, având în vedere impactul său semnificativ, potrivit unui raport al PwC România.
Stabilizarea politică după alegerile din mai și reluarea reformelor structurale amânate ar putea restabili încrederea investitorilor și sprijini activitatea de M&A în a doua parte a anului.
Printre sectoarele cu potențial ridicat se numără IT-ul, construcțiile, agricultura, bunurile de larg consum, logistica și, în contextul geopolitic actual, sectorul apărării.
În acest trimestru, doar o tranzacție a depășit pragul de 100 milioane de euro, comparativ cu două în perioada similară a anului trecut. Totodată, au fost înregistrate șase tranzacții medii, cu valori între 40 și 100 milioane de euro, în creștere față de cele cinci din 2024.
Cele mai importante tranzacții anunțate și aflate în curs de finalizare includ:
- Achiziția a 6 proiecte logistice de la grupul P3 de către CTP Property, pentru o valoare estimată la 280 milioane euro;
- Preluarea unei participații majoritare în Artrom Steel Tubes SA de către GLGH Steel, subsidiară a fondului Great Lakes Global Holdings, într-o tranzacție evaluată la peste 100 milioane euro;
- Cumpărarea companiei ZG Timber Sebeș, aflată în insolvență, de către Kronospan, pentru o valoare estimată la peste 50 milioane euro.

Investitorii strategici rămân cei mai activi cumpărători
Investitorii strategici rămân cei mai activi cumpărători, dar investitorii financiari au început să câștige teren, fiind responsabili pentru tranzacții în valoare cumulată de 200 milioane euro, adică peste jumătate din totalul valorii pieței în acest trimestru. În plus, fondurile de tip venture capital și-au arătat interesul pentru start-up-uri locale, cu exemple notabile precum AI Bible Chat, care a atras 14 milioane euro, și investiția GapMinder Fund II în VoicePatrol.
Din punct de vedere sectorial, domeniile industrial, imobiliar și energetic au generat 40% din numărul de tranzacții și peste 70% din valoarea totală. În real estate, s-au remarcat achizițiile de centre comerciale, în timp ce în energie, tranzacțiile din sectorul regenerabilelor au atins o valoare cumulată de peste 60 milioane euro. În schimb, activitatea din retail și servicii financiare a scăzut, însă sunt așteptate consolidări și reveniri în lunile următoare, pe fondul ajustărilor de consum și digitalizării sectorului financiar.