Minus 71%. Aceasta a fost, conform Capital Partners, cifra cu care s-a prăbușit piața de fuziuni și achiziții în 2010. Concret, puțin peste 300 de milioane de euro, o valoare care, cu câțiva ani în urmă, se atingea în mai puțin de un trimestru. Există șanse de revenire a pieței pe parcursul acestui an?
„Cred că vom vedea o redresare graduală a pieței“, spune Bogdan Belciu, partener la PricewaterhouseCoopers. „Există, în continuare, un anumit decalaj între așteptările celor care vor să vândă și valoarea pe care sunt dispuși să o plătească cei care vor să cumpere“, adaugă el. Altfel spus, persistă dificultățile legate de evaluarea activelor și firmelor, dar interesul începe să crească. Și asta pentru că, în opinia lui Belciu, acesta este cel mai bun moment pentru a investi într-o companie.
„Este momentul în care poți spera la o reluare a creșterii într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat. Dacă ai fi cumpărat acum trei ani de zile, ai fi plătit un preț bun, dar aveai înainte câțiva ani de zile de stagnare sau descreștere“, explică el. Însă, din păcate, nimeni nu poate garanta că suntem, într-adevăr, pe o linie ascendentă. Așa că, în opinia lui Doru Lionăchescu, partener principal la Capital Partners, sunt ceva șanse ca investitorii strategici să arate un interes ușor crescut pentru economia națională, însă fondurile de investiții nu vor reveni cu ușurință, pentru că la noi nu se mai pot obține randamente satisfăcătoare. „Un investitor strategic își asumă alte riscuri, dar un investitor financiar caută randamente de 30%, care nu mai există în această regiune“, spune Lionăchescu.
Sănătatea și energia mai au ceva sclipici
Vestea bună este că domenii precum sănătatea, energia, industria alimentară sau agricultura ar putea atrage în continuare investitori, fiind mai ferite de efectele negative ale crizelor. Bogdan Belciu explică de ce: „În ultima vreme, tot ce a fost legat de sănătate a fost un pic favorizat, din două motive. Pe de-o parte, în România este un potențial foarte mare pe această piață, iar pe de altă parte, este o industrie mai puțin expusă la criză“, spune managerul de la PwC. De asemenea, vom vedea anul acesta și consolidări ale industriilor în care acest proces nu a fost foarte avansat în ultimii ani, dar și așa-numitele tranzacții „distress“, adică vânzări ale unor afaceri aflate în dificultate. Vestea proastă este că piața fuziunilor și achizițiilor își va reveni doar dacă și economia națională o va face. Și cum prognozele pentru anul în curs variază între 0 și 1% (varianta FMI), sunt mici șansele să fim martorii unei redresări în viitorul apropiat. În plus, se simt încă efectele negative ale contextului internațional, care a avut o contribuție majoră la prăbușirea pieței pe parcursul lui 2010. „Anul a început cu criza din Grecia și a continuat cu măsurile de austeritate luate de Guvern. Oricum, din cauza Greciei, nici investitorii nu mai vor să audă de Balcani, iar acest lucru s-a suprapus și pe o neîncredere generală în ceea ce privește Europa. Mai toți investitorii s-au mutat în zona Asia-Pacific“, conchide Doru Lionăchescu, care vede o creștere de până la 5% pentru piața de fuziuni și achiziții.
Incertitudinea încă mai planează asupra economiei. Nu cred că anul acesta va fi spectaculos, dar cred că va fi mai bun decât anul trecut.
Bogdan Belciu, partener, PricewaterhouseCoopers