Mergermarket, principalul furnizor de date privind piața de fuziuni și achiziții, a raportat că fuziunile și achizițiile din Europa Centrală și de Est au avut un început solid până în prezent, ajungând la 6,4 miliarde de euro prin intermediul a 112 oferte.
Această cifră s-a micșorat ușor față de cele 8,8 miliarde de euro înregistrate în 163 de contracte, în aceeași perioadă în 2017. Cifrele au fost publicate de Mergermarket, în Europa Centrală și de Est, pe 19 aprilie 2018, la Palais Ferstel din Viena.
Achizițiile de capital privat au fost factorul cheie în 2018, cu peste 1 miliard de euro investiți în regiune în acest an. Suma de 1,1 miliarde de euro cheltuită până în prezent în anul 2018 reprezintă o cotă de 17,9% din valoarea totală a fuziunilor și achizițiilor, de la 12,4% în anul 2017.
Finanțarea ieftină, strângerea de fonduri și necesitatea de a digitaliza sunt susceptibile de a sprijini întreaga regiune pentru restul anului 2018.
În întreaga regiune, cel mai activ sector a fost cel imobiliar și de construcții, cu un total de 390 tranzacții în valoare de 16,9 miliarde de euro, urmat de cel productiv (Manufacturing) și apoi de cel tehnologic.
Austria a înregistrat un început puternic al anului, cu 1,1 miliarde de euro investiți în 22 de contracte în primul trimestru. Pe de altă parte, după o încetinire a activității din Polonia anul trecut, este de așteptat ca fuziunile și achizițiile din Republica Cehă și Slovacă să crească, având în vedere volumul tranzacțiilor aflate în desfășurare.
Există, de asemenea, un optimism în rândul profesioniștilor în domeniul M & A din țările baltice, având în vedere previziunile privind creșterea PIB-ului. În Serbia, sectorul tehnologic se numără printre cele care se așteaptă să vadă cea mai mare creștere în activitate pentru restul anului.
Activitatea TMT(Technology, Media și Telecom) din Europa Centrală și de Est (CEE TMT) a înregistrat un al doilea cel mai mare număr de tranzacții din 2017, cu 87 de contracte în valoare de 4,2 miliarde de euro. De asemenea, anul 2018 a început cu 19 tranzacții care vizează sectorul în valoare de 3,4 miliarde de euro.
O altă tranzacție TMT de mare orizont pe orizont este abordarea Vodafone pentru activele Europei Centrale și de Est ale Liberty Global. În prezent, Vodafone încearcă să achiziționeze Unitymedia Liberty în Germania, UPC Ungaria și UPC Cehia. Cele trei active CEE ar putea costa Vodafone 20 miliarde de dolari, estimând un bancher din sector.
România se află printre performerii pieței de M&A (mergers&aquisitions, fuziuni și achiziții) din regiune, înregistrând o creștere semnificativă a volumului tranzacțiilor, de la an la an, de 64%, în 2017, comparativ cu anul precedent, ajungând la aproape 3,25 de miliarde de euro.