Piata de Gros este un cavou pentru 23 de milioane dolari

Infiintarea PGB a fost decisa prin HG nr. 624/nov. 1993. Scopul era crearea unui canal modern de distributie a legumelor si fructelor, care sa asigure, pe de-o parte, valorificarea recoltelor obtinute de producatorii agricoli din zona de sud a tarii, iar pe de alta parte, aprovizionarea optima a populatiei Capitalei. Se sconta deci pe cresterea cantitativa, dar mai ales calitativa a productiei agricole autohtone, in paralel cu implementarea unui sistem de marketing la nivelul standardelor europe

Infiintarea PGB a fost decisa prin HG nr. 624/nov. 1993. Scopul era crearea unui canal modern de distributie a legumelor si fructelor, care sa asigure, pe de-o parte, valorificarea recoltelor obtinute de producatorii agricoli din zona de sud a tarii, iar pe de alta parte, aprovizionarea optima a populatiei Capitalei. Se sconta deci pe cresterea cantitativa, dar mai ales calitativa a productiei agricole autohtone, in paralel cu implementarea unui sistem de marketing la nivelul standardelor europene. Teoretic, cel putin, a doua parte a proiectului s-a realizat. Piata centrala cuprinde patru hale, cu o suprafata totala de 16 ha; fiecare hala are 40 de standuri si parcare proprie pentru fiecare stand. Mai exista opt celule de refrigerare a produselor, cinci celule de coacere a bananelor (avand o capacitate totala de 100 tone), conditii excelente de incarcare si descarcare a marfii, facilitati de comunicare. De asemenea, pentru a se asigura aprovizionarea pietei centrale, au fost construite sase centre de preluare a legumelor si fructelor de la producatori, in judete invecinate Capitalei: Ialomita, Dambovita, Arges, Calarasi, Giurgiu si Ilfov, dotate la randul lor cu instalatii moderne de sortare si ambalare. „PGB intruneste toate normele europene. Are chiar unele avantaje fata de pietele similare din Est. Ca dotare, este superioara chiar pietei de gros din Paris”, spune Carl Hand RA