Cifra de afaceri a investiţiilor imobiliare din Europa Centrală şi de Est a scăzut în primul trimestru din 2009 la o treime din volumul realizat în ultimul trimestru din 2008, potrivit CB Richard Ellis. Astfel, piaţa de investiţii imobiliare din CEE s-a situat în primele trei luni ale anului în jurul valorii de 220 milioane de euro.
Volumele de investiţii pentru primul trimestru arată ca piaţa CEE se apropie de nivelurile înregistrate la începutul acestui deceniu, înainte ca regiunea să experimenteze o creştere semnificativă a cifrei de afaceri pentru investiţiile imobiliare de-a lungul perioadei 2005-2007, potrivit reprezentanţilor CBRE.
„România se situează undeva la mijlocul distanţei dintre Varşovia şi Moscova, cu yielduri crescând până la 9% – 9.5% pentru ‚prime commercial assets’ în Bucureşti şi ajungând undeva la 13% în locaţtii şi oraşe secundare. Probabil, creşterea va continua până la sfârşitul anului, datorată lipsei de lichiditate din piaţă. Pentru moment toată lumea îşi regândeşte total strategia de investiţii şi dezvoltare, nu numai pe piaţa locală ci la nivel CEE” a declarat Alexandra Dimofte, Head of Capital Markets, CBRE | Eurisko.
Astfel, cea mai mare parte a activităţii de investiţii din primele trei luni ale anului 2009 in Europa Centrală şi de Est s-a înregistrat în Rusia şi Republica Cehă. Volumul Rusiei a fost determinat de numeroase tranzacţii pe segmentul spaţiilor pentru birouri şi al hotelurilor. În Republica Cehă, cifrele de investiţii au fost influenţate în mare masura de achiziţionarea de către Deka a clădirii de birouri Jungmannova Plaza din Praga. Aceasta a fost cea mai proeminentă tranzacţie instituţională încheiată în CEE şi singura tranzacţie încheiata de un Fond German Deschis (GOEF) în CEE în primul trimestru.
Între timp, ţările care au contribuit cel mai mult la volumul de investiţii din CEE din ultimii ani, precum Polonia şi Romania au înregistrat un volum de investiţii imobiliare foarte scăzut în T1 2009.
“Birourile ramân în continuare cea mai dificilă categorie imobiliară de tranzacţionat în CEE în primul trimestru din 2009. În mod similar, nu s-au înregistrat nici un fel de tranzacţii pe segmentul proprietăţilor industriale şi doar patru tranzacţii retail în primul trimestru în CEE. Acest fapt reprezintă o schimbare semnificativă faţă de perioada simlară din 2008, când mai bine de 1 miliard de euro au fost investiţi numai în proprietăţile retail din regiune” , a declarat Jos Tromp, Head of CEE Research & Consulting.