Deşi gerul ne-a cam ocolit în această iarnă, piaţa de recrutare a prins ţurţuri. Companiile au îngheţat proiectele de recrutare, dar şi investiţiile în dezvoltarea resurselor umane. Amânarea adoptării bugetului de stat, dar şi creşterea continuă a cursului de schimb al monedei europene au declanşat o stare de nesiguranţă în rândul întreprinzătorilor, cu grave consecinţe asupra pieţei muncii, în opinia consultanţilor în management. „De-abia în 2010 vom v
Deşi gerul ne-a cam ocolit în această iarnă, piaţa de recrutare a prins ţurţuri. Companiile au îngheţat proiectele de recrutare, dar şi investiţiile în dezvoltarea resurselor umane.
Amânarea adoptării bugetului de stat, dar şi creşterea continuă a cursului de schimb al monedei europene au declanşat o stare de nesiguranţă în rândul întreprinzătorilor, cu grave consecinţe asupra pieţei muncii, în opinia consultanţilor în management.
„De-abia în 2010 vom vedea efectele sistării investiţiilor în talente. Nu în 2009“, afirmă convingător Mădălina Popescu, director general la PluriConsultants. Atunci vom culege roadele politicilor austere de personal. Culmea este că şi companiile care şi-au bugetat proiectele de dezvoltare a resurselor umane încă din octombrie 2008 nu mai fac nicio mişcare.
„Am contracte de recrutare în derulare cu mai multe companii, încă de la sfârşitul anului trecut, pe care am fost nevoită să le pun în stand-by până în martie, când se speră că se vor mai linişti lucrurile“, se destăinuie Daniela Necefor, director general la Total Business Solutions. Dacă întrebi directorii de resurse umane de ce fac aşa spun că este decizia top-managementului.
Directori la jumătate de preţ
Managerii se feresc să facă declaraţii publice. „Nimeni nu-şi mai face previziuni mai îndepărtate de o lună, două, recunoaşte într-o discuţie „off the record“ preşedintele unei companii naţionale din domeniul serviciilor. Acum, eşti obligat să tai din toate părţile, pentru că nu mai lucrezi decât pe contractele vechi, altele n-au mai intrat.“ În plus, companiile trebuie să ţină cont şi de scăderea valorii leului.
Aşa că taie din bonusuri, taie din comisioane, taie din traininguri… Pentru a putea tăia şi din salarii, se renunţă la serviciile directorilor cu venituri „neruşinate“. În locul lor se angajează alţii la jumătate de preţ şi pe contracte de performanţă mult mai bine ticluite.
Potrivit studiului efectuat în această iarnă în 107 ţări de către Antal International, situaţia angajărilor din România pare să fie mult mai bună decât în majoritatea ţărilor europene. Dacă în toamna anului trecut doar 37% dintre angajatorii chestionaţi prognozau angajări, acum numărul lor a crescut la 54%. Irina Vasile, master franchisee la Antal International Network – România, spune că în ianuarie 2009 mai puţin de 20% dintre companii au mai făcut angajări, iar în următorul trimestru se aşteaptă ca 10%-20% dintre companii să recruteze personal nou, în special în domeniul IT şi în industria alimentară. Potrivit aceluiaşi raport, minimum 40% dintre companii consideră că vor face disponibilizări în primul trimestru al acestui an.
„Tendinţa se vede deja din această lună. În următorul trimestru se anticipează însă continuarea reducerii de personal în companiile cercetate. În minimum 60% dintre acestea se aşteaptă ca disponibilizările să crească începând cu lunile martie, aprilie. În special cele din domeniul auto, construcţii, imobiliare, instituţii financiare, dar şi din alte mari întreprinderi“, precizează Irina Vasile.
Sunt blocate angajările din sectorul auto, bancar, al construcţiilor şi din cel imobiliar. Companiile furnizoare de tichete au primit şi ele o cumplită lovitură, chiar în ultima zi a anului trecut, când Guvernul a hotărât că angajaţii de la stat nu vor mai beneficia de bonuri de masă. Dintr-un condei, volumul afacerii s-a redus la jumătate.
„Sunt false declaraţiile celor care anunţă prin presă că au semnat mai multe contracte de recrutare pe piaţa bancară, ne spune un reprezentant al unei firme de head-hunting. Acum, toţi stăm cu ochii unii pe alţii şi ştim tot ce se întâmplă, pentru că sunt puţine mişcări. Activitatea pe piaţa de recrutare s-a redus la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.“
Nici un sector nu scapă neatins
Companiile apelează la firme de consultanţă pentru evaluarea angajaţilor. „Scopul este clar, recunoaşte Mădălina Popescu, dar procesul în sine nu poate fi contestat. Conducerea firmelor care nu au sisteme de evaluare a personalului are nevoie de acestea pentru a putea restructura activitatea.“
În noile condiţii legislative, oamenii nu mai pot fi daţi afară din serviciu pur şi simplu, motiv pentru care consultanţii se aşteaptă la creşterea solicitărilor pentru centre de evaluare a angajaţilor. Rezultatele acestor evaluări îşi vor găsi utilitatea şi în redimensionarea pachetelor salariale.
Pe piaţa muncii sunt deja „liberi de contract“ câţiva manageri ale căror salarii depăşeau 8.000 euro, chiar 10.000 euro. „Nu vor să accepte oferte sub salariul avut, comentează Daniela Necefor. Or, ompaniile s-au orientat deja spre pachete salariale mai mici cu 10%-20% pentru poziţiile pe care le avem în lucru.“
Puţine sunt domeniile de activitate în care criza nu a pus în pericol slujbele angajaţilor. În comerţul cu bunuri de larg consum, în special de produse alimentare, dar şi de bricolaj, se mai fac angajări. Drept este că destul de prudent. Şi în firmele de avocatură, la fel ca şi în cele de colectare a debitelor, mai apar posturi vacante. Singura industrie care nu pare afectată de criză este cea farmaceutică.
Consultanţii ne asigură că nu va scăpa neatinsă în următorul trimestru. Nici IT-iştii nu sunt în suferinţă. Prudenţi, directorii îi angajează acum pe proiecte sau ca persoane fizice autorizate, pentru a nu avea probleme cu eventualele disponibilizări. Directorii financiari sunt şi vor rămâne singurii angajaţi neafectaţi de criză. Companiile au nevoie, mai mult ca oricând, de specialişti în finanţe, capabili să taie din costuri şi să ofere soluţii de supravieţuire în perioade de recesiune.
Daniela Necefor, director general, Total Business Solutions
Mădălina Popescu, director general, PluriConsultants