standardele minime de calitate si de companii care nu dispun de tehnologia si echipamentele necesare procesului de productie.Conform reprezentantilor Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), modalitatea cea mai utilizata a unei firme de a patrunde rapid pe piata o reprezinta pretul scazut de livrare. De regula, acesta include costuri ascunse, descoperite pe parcursul exploatarii, care vor transforma avantajul financiar initial intr-un dezavantaj major. Cu alte cuvinte, chilipirul clientului se transforma adesea in paguba.„Din aceasta cauza, introducerea unor standarde minime, care sa reglementeze productia si comercializarea tamplariei si accesoriilor, este imperios necesara“, sustine Marin Crutescu, presedintele PPTT.Aparent, toate ferestrele arata la fel, preturile sunt insa foarte diferite. Inainte de a investi pentru achizitionarea unui sistem de tamplarie termoizolanta este bine sa cunoastem ce anume este cuprins in pretul respectiv. La alcatuirea pretului tamplariei participa o multitudine de costuri ale materiilor prime si materialelor, fiecare cu aportul sau in functie de calitate si de modul de procurare (profile, feronerie si accesorii, geamul termoizolator, glafuri interioare si exterioare, rulouri, plase de protectie contra insectelor etc). La toate acestea, se adauga executia propriu-zisa a tamplariei si montajul. Pretul care contine in mod corect aceste elemente nu poate fi scazut sub o anumita limita decat in detrimentul calitatii.Este de notorietate faptul ca foarte multi cumparatori se uita numai la pret, atunci cand intentioneaza sa achizitioneze astfel de produse, si de aceea majoritatea este pacalita de firme mici care nu pot asigura tamplariei o calitate corespunzatoare. „Clientul trebuie sa fie informat, sa stie pe ce da banii, pentru ca o astfel de investitie o face, poate, doar o data in viata. Este stiut faptul ca un lucru bun nu are cum sa fie si ieftin“, a mentionat Crutescu. Presedintele PPTT le recomanda celor care vor sa investeasca in schimbarea tamplariei sa nu se duca la prima firma pe care o intalnesc in cale, ci sa analizeze cu atentie oferta de pe piata. Este chiar indicat ca beneficiarul sa aiba posibilitatea de a cunoaste la fata locului conditiile in care se produce tamplaria si geamul termoizolator.Multe dintre firmele de pe piata, care nu dispun de echipamente performante, ofera produse prin care se infiltreaza apa, feroneria nu este montata corespunzator, iar coeficientul de transfer termic este foarte ridicat.
Industria vrea standarde de calitate
In ultima perioada, au aparut compromisuri grave in procesul de fabricatie, fapt subliniat de scaderea pretului pe metru patrat. In Romania exista tamplarie care se produce cu 40-50 de euro, ceea ce ar trebui sa ridice mari semne de intrebare asupra calitatii produsului respectiv. Conform lui Crutescu, pretul unei tamplarii de calitate pleaca de la 120 de euro pe metru patrat. „Exista firme care folosesc fierul de calcat in procesul de productie. Este inadmisibil ca asemenea produse sa fie comercializate pe piata“, spune Crutescu.Ferestrele trebuie sa dispuna de feronerie oscilobatanta, de deschidere dubla, de glafuri interioare si exterioare, precum si de rulouri cu plasa impotriva insectelor si jaluzele exterioare. Toate aceste cerinte nu mai sunt un lux, ci o necesitate.Una dintre problemele sistemului de tamplarie este pierderea de caldura care apare prin geam. Un geam termoizolant normal are o pierdere termica maxima de 40%, in timp ce unul cu Low E pierderea este de 20%, iar diferenta de pret este nesemnificativa. PPTT vrea sa participe alaturi de institutiile statului la elaborarea unor acte normative, precum si sa informeze populatia asupra standardelor de calitate pe care sa le solicite firmelor producatoare. „De asemenea, vrem sa fim un garant al lucrarilor executate de catre membrii patronatului. Spre exemplu, in tarile vecine, numai societatile care fac parte din organizatia de profil pot participa la programul de reabilitare termica, intrucat autoritatile considera ca acest lucru reprezinta o garantie“, a mai spus Crutescu. El a aratat ca acest sector de activitate este putin dezvoltat in Romania, comparativ cu statele vecine. Acest fapt este cauzat, in opinia lui Crutescu, de lipsa unor acte normative coerente, precum si de necunoasterea de catre populatie a standardelor de calitate ale tamplariei.

Cum alegem tamplaria

• Materialul: PVC, aluminiu, lemn sau lemn stratificat. Fiecare dintre acestea este adecvat unor anume intrebuintari: in cazul locuintelor este de preferat profilul din PVC, cu un raport optim calitate/pret, care pierde greu caldura, este durabil, nu necesita vopsire si se intretine simplu prin spalare cu apa si detergenti obisnuiti.
• Feroneria de calitate provine de regula de la furnizori cu renume pe piata (Siegenia, Winkhaus, Dr.Hahn). De asemenea, feroneria trebuie sa permita efectuarea a cat mai multor cicluri inchis-deschis (aprox.15.000) si sa fie zincata in profunzime astfel incat sa impiedice ruginirea.
• Calitatea geamului termoizolator este hotaratoare intr-o fereastra, intrucat pierderea caldurii se face in proportie de circa 40% prin acesta. Geamul cu Low E are pe una dintre fete o pelicula compusa din straturi microscopice de argint, ceea ce face ca pierderea de caldura sa se reduca la 20-25%.