Ministrul Energiei crede că specula „incomodează” piața energiei regenerabile
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat faptul că investitorii cu intenții serioase pe piață sunt incomodați de cei care nu joacă tocmai corect în domeniul energiei regenerabile. Declarațiile au fost făcute la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă
Burduja a precizat că susține optimizarea și „curățenia” pe piața de energie regenerabilă. Printre investitorii importanți și „serioși” care au probleme cu specula de terenuri, ministrul oferă exemplul Transelectrica.
„Sprijin foarte mult ideea de optimizare a pieţei, de curăţenie, în piaţa de regenerabile. Sunt aici investitori serioşi. Ei sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect.
Transelectrica este incomodată de cei care nu joacă în mod corect. A devenit un fenomen, în România – şi trebuie să o recunoaştem: specula cu terenuri”, potrivit ministrului.
Acesta denunță lipsa de cunoștințe ale reprezentanților pieței în domeniul energiei regenerabile. Acțiunile acestor persoane le întârzie demersurile investitorilor serioși, spune ministrul Energiei.
„N-avem niciun interes, n-avem nicio cunoştinţă, habar n-avem ce înseamnă un parc solar sau un parc eolian dar, avem nişte bănuţi, de undeva, şi facem o achiziţie, după care vrem să-i înmulţim repede, că suntem creativi. Ei bine, genul ăsta de fenomen a însemnat întârzierea investitorilor serioşi, pentru că nu au obţinut ATR-uri (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.), Transelectrica având datoria să analizeze toate solicitările”, a declarat Burduja.
Burduja consideră că specula trebuie descurajată sau eliminată
Ministrul anunță și costuri adiționale pentru investitorii serioși din cauza acestui fenomen. Aceste costuri pot ajunge până la 10 milioane de euro. În cazurile de acest fel, „încărcarea sistemului de către aceşti speculanţi trebuie descurajată sau eliminată”, consideră Burduja.
„A însemnat totodată costuri pentru investitorii serioşi, pentru că s-au trezit în situaţia în care li s-au cerut întăriri de linie şi proiectul lor, pe care chiar intenţionau să îl facă a devenit nerentabil sau mult mai greu rentabil”, a explicat Sebastian Burduja.
Eliminarea sau descurajarea fenomenului speculei cu terenuri poate fi făcută prin perceperea unei garanții. Ministrul explică faptul că lucrează la o schimbare legislativă în această direcție.
„Şi cum putem face asta? Şi cred că e o propunere pe care dvs. aţi pus-o pe masă, pe agenda publică, şi anume să percepem o garanţie. Şi lucrez în mod activ cu domnul Lorand Antal (preşedintele comisiei de Energie, n.r), pe care îl apreciez foarte mult şi cu comisiile parlamentare să venim cu o schimbare legislativă în acest sens şi să reuşim împreună să curăţăm această piaţă importantă”, a anunțat ministrul.