"80% dintre jucăriile comercializate în Uniunea Europeană reprezintă importuri. S-a considerat că, în atare condiţii, e nevoie de un instrument legal puternic care să reflecte calitatea jucăriilor aduse în Uniune. Mulţi oameni nu ştiu dacă produsul lor este o jucărie acoperită de noua Directivă europeană din punct de vedere al calităţii şi siguranţei", a afirmat van Reith.
Potrivit datelor oficiale, în 2009, valoarea pieţei de jocuri şi jucării tradiţionale din România era de 333,3 milioane lei, în creştere cu peste 10% faţă de 2008, în condiţiile în care peste 15% din populaţia ţării include copii sub 14 ani.
Comisia Europeană, în calitate de finanţator, şi Toy Industries of Europe, asociaţie comercială pentru industria jucăriilor europene, organizează astăzi la Bucureşti, un seminar în care se vor prezenta şi discuta normele actuale de aplicare a noii Directive 2009/48/CE privind siguranţa jucăriilor.
Evenimentul face parte dintr-o amplă campanie de informare privind siguranţa jucăriilor, dezvoltată de către forul european, DG Enterprise and Industry (DG ENTR) şi Toy Industries of Europe (TIE), cu scopul de a ajuta operatorii economici (producători, importatori, distribuitori şi reprezentanţi autorizaţi) să înţeleagă şi să aplice noile cerinţe. Campania de educare se va derula în zece ţări pe parcursul anului 2012, punctul de început având loc deja pe data de 16 februarie în Bulgaria. Pe listă urmează: Republica Cehă, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Spania, Suedia şi Danemarca.
Citeşte şi: Copiii străinilor se joacă cu jucăriile noastre, ai noştri cu ale chinezilor