Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în declin cu 0,7%, cele mai mari pierderi fiind consemnate de componenta telecomunicaţiilor, de 2,9%.

DAX, al bursei din Frankfurt, a coborât cu 1,36%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,8%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,76%. La Milano, indicele FTSE MIB a scăzut cu 0,97%, iar indicele IBEX 35 al bursei din Madrid cu 1,46%.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi că există ”o probabilitate ridicată” ca Marea Britanie să se separe de Uniunea Europeană fără un acord de liber schimb, la sfârşitul acestei luni.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus la rândul ei liderilor UE că ”există o probabilitate mai mare să nu existe un acord decât să existe”. Lira sterlină a scăzut cu 0,6% faţă de dolar, la circa 1,32 dolari pe unitate.

Probleme în negocierile Brexit

Şefa executivului comunitar a vorbit despre Brexit mai puţin de 10 minute în a doua zi a summitului UE. „Situaţia este dificilă. Principalele obstacole rămân”, a spus Ursula von der Leyen, conform agerpres.ro.

„Probabilitatea unui ‘no deal’ este mai mare decât a unui acord. Vom vedea până duminică dacă este posibil un acord”, a adăugat ea.

Măsuri de urgență care vor fi aplicate de la 1 ianuarie

Comisia Europeană, care negociază în numele UE cu Regatul Unit, a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

„Obiectivul acestor măsuri de urgenţă”, care nu vizează decât sectoarele care ar fi „afectate într-o manieră disproporţionată de un ‘no deal’, este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord. Dacă nu intră în vigoare niciun acord, (măsurile de urgenţă) iau sfârşit după o perioadă determinată”, a explicat executivul comunitar.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi uniunea vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenţei unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.