Piata florilor din Romania are parfum olandez

Importurile din tara lalelelor s-au majorat puternic in ultimii ani, ajungand in 2005 la circa cinci milioane de euro. Sunt florile o afacere? Pentru importatori si comercianti da, insa pentru producatorii autohtoni, nu. O dovedeste cresterea accelerata a importurilor in fiecare an. In incercarea de a salva ce se mai poate din productia interna, autoritatile au decis ca, de la 1 iunie, sa aplice o taxa vamala de 105% la importurile de flori proaspete din UE. Majoritatea importuri



Importurile din tara lalelelor s-au majorat puternic in ultimii ani, ajungand in 2005 la circa cinci milioane de euro.

Sunt florile o afacere? Pentru importatori si comercianti da, insa pentru producatorii autohtoni, nu. O dovedeste cresterea accelerata a importurilor in fiecare an.



In incercarea de a salva ce se mai poate din productia interna, autoritatile au decis ca, de la 1 iunie, sa aplice o taxa vamala de 105% la importurile de flori proaspete din UE.
Majoritatea importurilor se fac din Olanda, Italia, Turcia si Ungaria. Conform unor statistici furnizate de Ambasada Olandei la Bucuresti, in 2005, importurile de flori pentru aranjamente florale s-au cifrat la 5,7 milioane de dolari (circa cinci milioane de euro). Pe locul doi in acest top se situeaza Turcia, de unde au provenit flori in valoare de peste un milion de euro in 2005. Din Italia au fost aduse peste 300 de tone de flori, in valoare de aproximativ 200.000 de euro.


Sa fie florile mai parfumate in gradina vecinilor? si da, si nu. Comerciantii spun ca cele aduse din Olanda sunt ca Fat-Frumos: mai inalte, mai rezistente si mai aratoase. In plus, oferta locala este foarte modesta. “Am incercat, vara trecuta, sa lucram cu un furnizor de trandafiri, dar calitatea era proasta. Trandafirii erau intr-adevar foarte parfumati fata de cei care vin din Olanda, dar se scuturau si mureau imediat”, explica Diana Nitu, managerul site-ului floridelux.ro.

Productia locala
trebuie resuscitata

Gabriel Molnar, proprietarul Florariilor Magnolia, parte a Interflora in Romania (serviciu ce permite expedierea de flori intre diverse destinatii la nivel international) importa tot din Olanda. “Acolo sunt produse de o calitate mai buna. In plus, in Olanda poti gasi si flori aduse de prin alte tari. Este un fel de bursa a florilor, dar 90% din florile aduse de noi sunt produse in Olanda. Aducem aproximativ 20 de sortimente de trandafiri si alte 40 – 50 de alte flori”, spune Molnar. El crede ca ideal ar fi sa se gaseasca pe piata locala o combinatie de flori romanesti si importate, dar din pacate cele produse la nivel local aproape au disparut. “Poate si din cauza faptului ca lasa de dorit din punctul de vedere al calitatii: sunt mai mici, au tija nu foarte dreapta si mai fragila, indoindu-se mai usor”, explica Molnar.


Insa, nici localnicii nu sunt exclusi in totalitate. Diana Nitu spune ca, in functie de sezon, achizitioneaza bujori, lacramioare si floarea–Pastelui. “Dar cantitatile sunt mici si sunt flori pe care oamenii le-au crescut in gradina. Incercam sa nu le excludem din oferta, pentru ca se pot realiza cu ele aranjamente foarte frumoase”. Un dezavantaj al importurilor ar putea fi faptul ca preturile se modifica uneori si in functie de sarbatorile din tara de orgine. Astfel, in urma cu aproximativ o saptamana, cand in Olanda a fost Ziua Femeii, florile s-au scumpit brusc.


“Nu cred ca exista cineva care sa lucreze in pierdere doar pentru a pastra preturile sub piata”, crede Diana Nitu. “Cu siguranta ca aceasta majorare a taxelor vamale va afecta piata de flori. In cazul comertului electronic, nu stiu cat se va resimti, intrucat oamenii care comanda online si ne sunt clienti vor sti ca preturile au crescut la nivel national”.


Fiind o marfa perisabila, nu se pot face stocuri. In general, importatorii aduc cate un camion in fiecare saptamana, in perioadele de varf, in functie de dimensiunea firmei, ajungandu-se la trei transporturi pe saptamana. “In functie de sezon, valoarea transporturilor variaza de la 5.000 de euro la 15.000 de euro”, spune Molnar. “In perioada de dupa posturi, cand creste numarul nuntilor, de sarbatoarea religioasa Sf. Constantin si Elena, sau de 8 martie, aducem transporturi mai mari.”
Conform United Nations Statistics Division, Romania a exportat, anul trecut, 720 de kilograme de flori taiate, in valoare totala de 561 de dolari! Cifrele sunt mai mari in cazul bulbilor, cepelor si tuberculilor, anul trecut exportandu-se 89.967 de kilograme, in valoare de 234.857 de euro.

Crestere viguroasa

Importurile de flori sunt in continua crestere, in conditiile in care necesarul intern nu poate fi acoperit din productia interna. Printre punctele slabe ale sectorului se afla numarul mic de producatori, lipsa dotarilor speciale, dar si a unei “piete de gros”.

Tara lalelelor face legea In Romania


Importurile de flori taiate si uscate pentru aranjamente florale din Olanda



Anul
Valoare (dolari)
Cantitate neta (t)
2001
1.188.000
1.715
2002
2.373.000
1.712
2003
2.850.653
1.976
2004
3.801.671
2.252
2005
5.709.930
2.904