Piața forței de muncă din România este printre cele mai precare din UE. Statistici surprinzătoare

România are unul din cele mari ridicate procente din Uniunea Europeană în ceea ce privește persoanele care lucrează part-time. Iar cel mai invocat motiv pentru acest regim de lucru, la nivel european, arată precaritatea condițiilor de pe piața forței de muncă.

Principalul motiv pentru cetăţenii din Uniunea Europeană care lucrau anul trecut în regim part-time era că ”nu şi-au găsit un loc de muncă cu normă întreagă” (26%), urmat de ”îngrijirea copiilor sau a persoanelor aflate în incapacitate” (24%), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre, cel mai ridicat procent de persoane care în 2018 lucrau part-time deoarece nu şi-au găsit un loc de muncă cu normă întreagă se înregistra în Grecia (70%), Italia (66%), Cipru (65%) Bulgaria (59%), Spania (56,5%) şi România (54,9%), iar cel mai scăzut în Estonia (6%), Belgia, Cehia şi Slovenia (fiecare cu 7%) şi Olanda (8%).

Ponderea persoanelor cu vârsta între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană care lucrau anul trecut în regim part-time reprezenta aproape o cincime (19%) din totalul persoanelor care aveau un loc de muncă în UE, fiind 31,2 milioane de femei şi 9,5 milioane de bărbaţi.

Bărbaţii (36%) lucrează mai frecvent decât femeile (23%) în regim part-time deoarece nu şi-au găsit un loc de muncă cu normă întreagă (23%). În schimb, femeile (29%) lucrează mai des part-time pentru a îngriji copii sau persoane aflate în incapacitate, decât bărbaţii (6%)