Industria jocurilor de noroc din Romania este o componenta importanta a economiei nationale, contribuind cu 0,7% la Produsul Intern Brut. In cifre, veniturile din aceasta industrie, raportate de Ministerul de Finante, au crescut de la 354 de milioane de ron in 2010, la 1,5 miliarde de ron in 2018. O contributie importanta la trendul crescator al industriei a avut-o reglementarea pietei, care a inceput cu infiintarea Oficiului National al Jocurilor de Noroc in anul 2013.
Transparenta reglementarilor in domeniu si adaptarea masurilor din tari cu o experienta mai mare in domeniu, cum ar fi Marea Britanie si tarile nordice, la specificul pietei romanesti au facut ca perspectivele sa fie unele favorabile. Industria se adapteaza si ea din mers. Companiile care activeaza in domeniu nu mai insista pe deschiderea de noi puncte locale, ci mai mult pe optimizarea castigurilor. Totusi, mare parte din cresterea veniturilor din industrie are ca si cauza dezvoltarea sectorului online, acolo unde operatorii au o mai mare marja pentru adaptarea la cerintele clientilor si unde investitiile mari in publicitate au stimulat consumul prin bonusuri si oferte exclusiviste.
Gamblingul in Romania este unul dintre domeniile in care combaterea evaziunii fiscale este foarte eficienta. Pornind de la acest aspect, in industrie apar noi investitori, din Germania, Suedia, Marea Britanie, atat in randul operatorilor, cat si in randul furnizorilor de produse si solutii. La mijlocul lui 2018, in Romania functionau 21 de operatori online licentiati de ONJN. Sfarsitul lui 2018 si inceputul lui 2019 au consemnat aparitia a doi noi operatori, Redsevens si Platinum Casino, ducand numarul acestora la 23. Cum ultimul dintre ele a obtinut licenta pe 1 martie 2019, inseamna ca masurile fiscale drastice anuntate la final de 2019 nu limiteaza posibilitatile de dezvoltare in domeniu.
Aparitia de noi companii a fost inspirata de succesul pe care l-a inregistrat Vlad Cazino, un operator care si-a propus si a reusit sa dezvolte o platforma cu specific autohton. Jocurile de masa de la Vlad Cazino si sloturile clasice au in spatele lor o poveste cu personaje avand radacini locale, care se pliaza pe dorintele clientilor romani.
Industria jocurilor de noroc din Romania se plaseaza in curentul general, care inseamna extinderea sectorului in tarile europene, dar in special in Statele Unite. Acest trend se va mentine doar printr-o permanenta imbunatatire a platformelor, produselor si serviciilor furnizate de actorii in domeniu. Mentinerea comportamentului de consum la nivelul actual, coroborat cu o crestere a nivelului de trai, va asigura un curs ascendent in domeniu, dar si venituri mai mari la bugetul de stat, care, potrivit datelor statistice, vor ajunge la circa 700 de milioane de euro anual (taxe si impozite).
Totusi, pentru a atrage investitii mai mari in domeniu, care sa genereze locuri de munca, este nevoie de o legislatie mai stabila, dupa cum a precizat doamna Sue Rossiter, Director de Politici si Programe al Remote Gambling Association (RGA), o asociatie care reprezinta companii cu cifre de afaceri de miliarde de euro, invitata de Rombet la Seminarul ,,Ora exacta in Gambling”, desfasurat in ultima parte a anului trecut:
,,Asteptam si noi modificarile legislative din Romania in domeniul jocurilor de noroc… Cand o sa stim care va fi nivelul taxelor si impozitelor, care sunt costurile, abia atunci ne putem gandi sa investim in aceasta tara. Pana atunci, e mult prea nesigur pentru noi”.