Piaţa globală de cloud computing va depăşi 1,5 trilioane de dolari în 2023

Potrivit celei mai recente analize realizate de eToro, piaţa globală de cloud computing va ajunge, în acest an, la o valoare de aproape 484 miliarde de dolari, de la circa 369 miliarde de dolari, cât valora în 2021.

Totodată, previziunile pentru 2023 arată o dimensiune ce va depăşi 1,5 trilioane de dolari. Pe fondul acestor estimări, rata de creştere anuală compusă a acestei pieţe ar urma să fie de 15,7%.

„Simplificând, cloud computing este furnizarea de servicii de calcul prin intermediul internetului. Aceasta presupune stocarea şi accesarea datelor şi programelor online, în loc de a le stoca pe un server local sau pe un hard disk. Unul dintre principalele avantaje ale cloud computing-ului este acela că sporeşte mobilitatea. Dar pentru a funcţiona, cloud computing are nevoie de centre de date uriaşe care consumă multă energie electrică”, a spus analistului eToro, Bogdan Maioreanu.

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, în 2021, consumul global de energie electrică al centrelor de date a fost de 220-320 TWh, echivalentul a aproximativ 0,9 – 1,3% din cererea finală de energie electrică la nivel mondial. Din acest calcul este exclusă energia utilizată pentru „mineritul” de criptomonede, care a fost între 100 şi 140 TWh, anul trecut.

Reţelele de transmisie de date au consumat până 1,4% din consumul global de energie electrică

La nivel global, reţelele de transmisie de date au consumat, în intervalul analizat, 260-340 TWh (între 1,1% şi 1,4% din consumul global de energie electrică).

„Situaţia actuală ar putea crea o penurie de capacitate a centrelor de date în viitorul apropiat. Cererea de servicii oferite de centrele de date este în creştere, determinată de tehnologiile digitale emergente, cum ar fi blockchain şi machine learning. De asemenea, se preconizează că traficul de date mobile va continua să crească rapid, de patru ori până în 2027.

Evoluţia aplicaţiilor bazate pe inteligenţă artificială, cloud computing, cloud gaming, streaming live şi conferinţe cresc cererea de capacitate a centrelor de date. Aceste perspective, combinate cu o scădere recentă a valorii de piaţă pentru companiile din industria de cloud computing, ar putea crea oportunităţi interesante pentru investiţii.

Marele companii propun clienţilor lor soluţii cloud

Companii precum Microsoft, IBM (IBM), Oracle (ORCL), Adobe (ADBE), Amazon, Google (GOOG), Alibaba (BABA) şi UiParth (PATH) propun clienţilor lor soluţii cloud şi investesc în dezvoltarea tehnologiilor aferente”, este de părere specialistul.

În acelaşi timp, anul trecut, Apple, Google şi Meta au achiziţionat sau generat suficientă energie electrică regenerabilă pentru a acoperi 100% din consumul lor operaţional de electricitate, în principal în centrele de date.

De asemenea, Amazon a consumat 30,9 TWh (85% din energie regenerabilă) în cadrul operaţiunilor sale, cu obiectivul de a ajunge la 100% energie regenerabilă, până în 2025.

Pe aceeaşi direcţie a sustenabilităţii, Amazon a anunţat 71 de proiecte noi cu o capacitate de 2,7 GW. De altfel, grupul tehnologic american are, în prezent, un portofoliu de 18,5 GW format din 379 de proiecte de energie regenerabilă, în 21 de ţări.

Totodată, Microsoft este parte a unui proiect, care se întinde pe o perioadă de 15 ani, cu compania energetică AES, ce vizează obţinerea de energie verde pentru propriile centre de date.

eToro este o platformă de investiţii cu active multiple, fondată în anul 2007, ce permite oamenilor să îşi dezvolte cunoştinţele şi să-şi crească veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori de succes.