Câinii latră, caravana trece. Este proverbul care descrie cel mai bine evoluţia pieţei IT la nivel mondial, neafectată de criza financiară care a lovit mai multe state. În plus, specialiştii spun că atât în 2008, cât şi în 2009, piaţa globală va creşte într-un ritm de peste 5%.
Actuala situaţie financiară dificilă pare să nu fi avut efecte asupra pieţei IT, care continuă să crească puternic. Conform datelor furnizate de European Information Technology Observatory (EITO), se estimează că piaţa IT va creşte anul acesta, la nivel mondial, cu 5,2 procente, atingånd nivelul de 963,5 miliarde de euro. Mai mult, sectoarele IT din China, India şi Rusia au o dezvoltare normală, cu rate de creştere între 17 şi 18 procente. „Tendinţa de slăbire a economiei mondiale nu a afectat cifra de afaceri a sectorului high-tech“, a declarat preşedintele EITO, Bruno Lamborghini. Temerile că situaţia economică dificilă şi creşterea preţurilor materiilor prime ar putea afecta investiţiile în IT nu s-au materializat. Pentru anul 2009, EITO se aşteaptă la o creştere a pieţei mondiale IT cu 5,6 procente. Cifra de afaceri pentru computere, software şi servicii ar putea depăşi pentru prima dată 1.000 de miliarde de euro.
La nivel mondial, pieţele principale dau dovadă de o dezvoltare dinamică. În Uniunea Europeană, cifra de afaceri din sectorul IT va creşte anul acesta cu 4,2%, pånă la un total de 311,1 miliarde de euro. „Cei mai harnici contributori sunt noile state membre, precum Polonia, Cehia sau Romånia, care încă mai au de recuperat din punctul de vedere al dezvoltării infrastructurii IT“, spun oficialii EITO. Ei estimează că anul viitor creşterea va rămåne probabil la un nivel similar. În Japonia, piaţa creşte cu patru procente, pånă la 127,7 miliarde de euro, şi nici în SUA nu sunt semne reale de frånare a creşterii: cifra de afaceri generată de sectorul IT urcă anul acesta cu 3,7%, pånă la 345 miliarde de euro. „Piaţa internaţională IT este impulsionată în special de investiţiile tot mai mari din software şi servicii IT“, spune Lamborghini. Este de aşteptat ca piaţa de software să crească anul acesta cu 6,7%, pånă la 185 de miliarde de euro, iar piaţa de servicii IT, cu 6%, pånă la 476 miliarde de euro. De departe, cea mai mare creştere a cererii este în China, India şi Rusia, deşi, în termeni absoluţi, cifrele sunt mai mici decåt în statele puternic industrializate. În China, piaţa IT urcă anul acesta cu 17,8 procente, pånă la 39,1 miliarde de euro, în India, cu 17,2 procente, pånă la 18 miliarde de euro, iar în Rusia cu 17,5%, pånă la 12,5 miliarde de euro. Potrivit ultimelor estimări, aceste ţări îşi vor păstra rata de creştere şi în 2009.
Comenzile de stat dublează piaţa romånească
Dacă la nivel internaţional lucrurile par să fie previzibile, situaţia nu este la fel de clară în Romånia. Pare un clişeu, dar anul electoral dă peste cap previziunile oamenilor de afaceri, care estimau piaţa de soluţii şi servicii între 300 şi 400 de milioane de euro. „În orice ţară, sectorul public reprezintă o miză importantă pentru această piaţă. Romånia nu este o excepţie, sectorul public însemnånd cåteva zeci de procente“, explică Florin Talpeş, Softwin. Şi tocmai acest sector este cel care va dubla piaţa anul acesta. Cele două contracte ale Ministerului Educaţiei însumează 300 de milioane de euro, ceea ce dublează volumul pieţei. „Sectorul privat se dezvoltă robust, are o anumită independenţă, datorită lui piaţa IT creşte cu 20% pe an“, mai spune Talpeş.
Creşteri importante sunt aşteptate şi pe piaţa echipamentelor IT, dar şi în comunicaţii. În urma unui parteneriat semnat cu Fujitsu Siemens Computers, Dan Ostahie spune că vånzările de laptopuri sub acest brand vor creşte în reţeaua Media Galaxy cu 300%. „În total, anul acesta vom vinde circa 60.000 de laptopuri, de trei ori mai mult decåt anul trecut. Iar anul viitor ne aşteptăm la o dublare“, a declarat Ostahie.
Chiar dacă nu la fel de spectaculos, vor creşte şi vånzările de sisteme desktop. „În primul semestru, am våndut 41.000 de sisteme sub brandul Ultra“, a declarat Cătălin Butolo, director de marketing la K Tech Electronics. „Estimăm 80.000 pentru tot anul. Este un obiectiv îndrăzneţ, dată fiind presiunea laptopurilor“, conchide managerul.
963,5 mld. de euro este valoarea pe care o va atinge piaţa IT în lume la sfårşitul acestui an, în creştere cu 5,2 procente faţă de 2007