Piaţa grâului din România este blocată încă din octombrie pentru că agricultorii vor să vândă la un preţ mai mare decât cel practicat la nivelul Uniunii Europene, spun morarii.
„S-a obţinut un grâu foarte bun anul acesta, dar este blocaj pe piaţa cerealelor încă din octombrie pentru că producătorii agricoli nu mai vând nimic întrucât preţul solicitat de ei este mult prea mare. Preţurile în România sunt mult mai mari decât cele din ţările vecine sau din UE”, a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), Viorel Marin.
El a precizat că pentru firmele care lucrează în panificaţie nu este o problemă să cumpere grâu mai ieftin din Uniune, morarii au problem pentru că nu au ce măcina. “Cei din panificaţie pot cumpăra de pe pieţele externe, unde kilogramul de grâu este 0,6 lei, faţă de 0,7-0,9 lei cât solicit un agricultor român. Problema este pentru morarii care rămân fără activitate”, a precizat şeful ANAMOB.
Pericolul este ca grâul să se deterioreze până în martie, când vor începe şi producătorii români să scoată marfa pe piaţă pentru că în România condiţiile de depozitare lasă de dorit. “Probabil în martie se vor trezi cu grâul să fie deteriorate pentru că depozitele nu oferă condiţii bune de stocare. În plus, agricultorii riscă ţinând grâul pentru că în martie s-ar putea să ia un preţ mai mic decât cel de acum”, a mai arătat Viorel Marin. În România activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.