În ianuarie 2022, preţurile imobiliarelor au crescut într-un ritm accelerat, atât apartamentele vechi, cât și noile locuințe s-au scumpit.

Familiile tinere sunt îngenunchiate de scumpiri! Prețul imobiliarelor a atins cote maxime în 2022

De exemplu, în București, un apartament vechi cu trei camere, într-o zonă îndepărtată de centrul capitalei se vindea cu 95 de mii de euro în 2021. Acum, acelaşi apartament poate depăşi 110 mii de euro.

De asemenea, un apartament cu trei camere într-un ansamblu nou construit costa 120 de mii de euro în 2021, acum acesta valorează 140 de mii de euro.

De altfel, analizele de pe piața imobiliară raportezează și o scumpire a caselor. Spre exemplu, o casă de 120 de metri pătraţi, la cheie, în sistem duplex, costa 150 de mii de euro, fără TVA, în 2021. Acum prețul a crescut la 170 de mii de euro, fără TVA.

De altfel, majorarea tarifelor este prezentă în toate orașele din țara noastră, nu doar în București.

„Materialele de construcții s-au scumpit semnificativ”

Marți, 8 februarie, Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, a explicat într-o emisiune TV la Antena 3 că majorarea prețurilor imobiliare este justificată de scumpirile actuale din construcții.

„Dacă vorbim de apartamentele sau construcțiile noi, avem de a face cu o creștere raportată la prețul de cost. Deci aici creșterea nu este artificială, este o creștere care are legătură directă cu prețul de cost: materialele de construcții s-au scumpit semnificativ și atunci, bineînțeles că prețul de cost a crescut semificativ.

Cărămida s-a scumpit şi culmea, avem un deficit în momentul de faţă. Fierul s-a scumpit foarte mult, adică acum un an îl luam cu 2.8 lei, acum îl luăm cu 4.15 lei pe kilogram.

Cărămida aproape s-a dublat, iar polistirenul s-a triplat, o creştere de 300%. Deci, toate materialele de construcţie care au legătură directă cu combustibili direct. De exemplu, cărămida care se arde în cuptoare şi materia primă este gazul. Eu vă spun din piaţă, că unele fabrici, pur şi simplu au închis robinetul de la gaz, pentru că nu ştiau cât o să le vină factura.

Și atunci, în acest moment, pe construcțiile noi, nu știm unde va ajunge prețul. Depinde foarte mult de prețul materialelor de construire”, a spus acesta la Antena 3.