Cu toate acestea, în a doua parte a lui 2023, am putea asista la o uşoară redresare a numărului de achiziţii, având în vedere că se înregistrează o scădere a inflației, potrivit analizei.
„Piaţa imobiliară se află într-un moment de stabilizare, fără schimbări semnificative în preţurile locuinţelor vechi sau noi faţă de anul precedent. Totuşi, se remarcă o atitudine mai precaută din partea potenţialilor cumpărători, influenţată de factori de stres precum inflaţia, care reduce veniturile disponibile, şi dificultăţile de acces la creditare. Cu toate acestea, perioada de prudenţă se apropie de final, iar revenirea cumpărătorilor pe piaţă va aduce creşteri de preţ, având în vedere limitările viitoare ale ofertei în marile oraşe.
Datele ANCPI arată că, în primul semestru din an, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 22% comparativ cu anul trecut, lucru care arată, o dată în plus, reticenţa cumpărătorilor. Însă, observăm că proiectele rezidenţiale din categoria middle şi din cea low au avut cel mai mult de suferit, având în vedere profilul clienţilor din aceste categorii cu venituri mai mici şi dobânzi încă ridicate”, e explicat Oriol Casellas Deig, director general al Meta Estate Trust, companie care activează în sectorul imobiliar.
Scăderea inflației va dinamiza piața imobiliară locală
Potrivit analiștilor imobiliari ai companiei, scăderea inflaţiei va dinamiza piaţa de real estate locală prin reducerea dobânzilor pentru creditele ipotecare şi reluarea în forţă a tranzacţiilor imobiliare. În contextul în care încă există o cultură a proprietății și o nevoie reală de locuințe noi pe piața locală, accesibilitatea mai ușoară la credite va restabili încrederea şi va stimula cererea de achiziţionare a locuinţelor.
Oriol Casellas Deig precizează că reducerea numărului de tranzacţii din prima parte a anului nu a generat, până acum, şi o scădere a preţurilor la locuinţe. Din cauza costurilor ridicate la materialele de construcții din anii precendenți, scăderea preţurilor pentru dezvoltatori este dificilă şi este posibil să asistăm la acest lucru în anumite proiecte, în special în cele cu finanţări bancare ce trebuie rambursate în perioada următoare.
Un alt factor de stres pentru piața imobiliară îl constituie cota de TVA aplicabilă pentru locuinţele mai mici de 120 mp – iniţial, prin diminuarea pragului pentru care se putea aplica TVA de 5% (de la 700.000 la 600.000 de lei, de la începutul acestui an) şi apoi prin discuţiile legate de majorarea cotei de la 5% la 9% pentru aceleaşi condiţii.
Suprafețele construite vor scădea
Această schimbare va pune mai multă presiune pe cei care caută o locuinţă şi va determina, pe termen mediu, o diminuare a suprafeţei construite din partea dezvoltatorilor pentru a putea crea produse care se pretează bugetului cumpărătorilor.
Însă nevoia de locuințe va persista. De asemenea, odată cu scăderea dobânzilor va crește din nou cererea pentru achiziții.
Potrivit reprezentantului Meta Estate Trust, pe termen lung, piaţa imobiliară va cunoaşte tot mai multe schimbări. În România, îmbunătăţirea stocului de locuinţe este o necesitate urgentă, dat fiind caracterul actual al fondului locativ, care este dominat de locuinţe mici, vechi, neîntreţinute şi supra-aglomerate. Aceste aspecte prezintă o oportunitate extraordinară pentru piaţa imobiliară în viitor, mai ales că România se numără printre ţările cu cele mai scăzute niveluri de efort financiar necesar pentru achiziţionarea unei locuinţe în cadrul Uniunii Europene.
„Pe lângă acestea, vom asista la o creştere accentuată a pieţei chiriilor, care în prezent reprezintă doar o proporţie mică din totalul gospodăriilor. În viitor, impactul închirierilor pe termen scurt, în special în zonele turistice populare, va fi semnificativ. Platforme precum AirBnB şi Booking oferă proprietarilor de locuinţe turistice o modalitate simplă de a obţine randamente atractive. Eficienţa energetică şi calitatea locuinţelor vor deveni aspecte din ce în ce mai importante pentru cumpărători, care devin mai informaţi şi mai selectivi în procesul de achiziţie a unei locuinţe”, a declarat acesta.
Piața imobiliară din România este în curs de stabilizare
Piața imobiliară din România se află, așadar, într-o fază de stabilizare în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, iar cumpărătorii sunt mai precauți, ceea ce duce la o scădere a numărului de tranzacţii. Cu toate acestea, există toate premisele pentru dezvoltarea viitoare. Odată cu reducerea inflaţiei şi a dobânzilor pentru creditele ipotecare, precum şi cu dezvoltarea şi îmbunătăţirea stocului de locuinţe în România, se conturează oportunităţi favorabile mai ales pentru investitorii cu un spirit agil, atenţi la momentele cheie din dezvoltarea acestui segment.