Piaţa imobiliară SUA. Nu a existat niciodată un moment mai rău pentru a cumpăra o locuință în SUA. Practic, pentru un american acum este cu 52% mai scump să cumpere o casă, decât să închirieze una, din cauza creșterii ratelor ipotecare.
Piaţa imobiliară SUA
Piaţa imobiliară SUA. Potrivit Wall Street Journal, costul cumpărării unei locuințe, față de închirierea uneia, este cel mai mare din 1996.
Plata medie lunară a unui credit ipotecar este cu 52% mai mare decât chiria medie a unui apartament
Plata medie lunară a unui nou credit ipotecar este cu 52% mai mare decât chiria medie a unui apartament, conform analizei CBRE. Ultima dată când situația a fost la fel de dezastruoasă a fost înainte de prăbușirea pieței imobiliare din 2008. Chiar și atunci, vârful atins a fost de 33%, în al doilea trimestru al anului 2006.
În teorie, costurile de cumpărare și de închiriere ar trebui să fie aproximativ egale, potrivit lui Matt Vance, șeful cercetării de la CBRE. Deși proprietarii sunt avantajați atunci când prețurile caselor cresc, ei bagă mai mulți bani în casele lor, decât chiriașii, pe reparații și recondiționări.
În 2010, era cu 12% mai ieftin să cumperi o casă decât să închiriezi una
Din 1996 până la jumătatea lui 2003, costul mediu de cumpărare sau închiriere a funcționat mai mult sau mai puțin egal. După criza financiară globală, ratele scăzute ale dobânzilor și oferta mare de locuințe au însemnat că, în 2010, era cu 12% mai ieftin să cumperi o casă decât să închiriezi una.
O persoană care ia astăzi un credit ipotecar pe 30 de ani, pentru o casă în valoare de 430.000 dolari, cu un avans de 10, ar cheltui aproximativ 3.200 dolari în rambursări lunare, cu 60% mai mult decât dacă ar fi cumpărat aceeași casă în urmă cu trei ani. Chiriile au crescut cu 22% în aceeași perioadă, deși acest lucru a fost destul de moderat înaintea inflației din SUA.
O scădere a prețurilor ar restabili echilibrul pieței
Creșterea prețurilor la locuințe îngreunează situația chiriașilor. Ei trebuie să dea un avans de 10%.
„Există o cerere destul de mică pentru locuințe, cu mulți cumpărători care așteaptă pe margine calculul plății la salariu”, spune Odeta Kushi, economist șef adjunct al First American Financial Corporation.
O scădere a prețurilor ar restabili echilibrul pieței, dar e puțin probabil să nu existe o recesiune majoră, subliniază WSJ. Cotidianul financiar arată că, în ciuda unor rate de ocupare ridicate, care arată cererea mare, problema principală o reprezintă dobânzile.
Valoarea medie a blocurilor de apartamente a scăzut cu 14% în iunie 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Asta după ce au crescut cu 25% în anul anterior.
Aproximativ 80% dintre creditele ipotecare restante din SUA au o rată a dobânzii sub 5%
Cei care și-au cumpărat proprietățile când ratele erau scăzute s-au blocat în finanțarea ieftină:
- aproximativ 80% dintre creditele ipotecare restante din SUA au o rată a dobânzii sub 5%.
Acest lucru oferă proprietarilor de case un stimulent.
Pe hârtie, acești proprietari par să beneficieze de situația actuală, dar și ei se confruntă cu costuri mari. Deşi creditele pentru blocurile de apartamente sunt de obicei pe termen lung şi la rate fixe, în perioada pandemiei investitorii au împrumutat mai mult pe termen scurt cu rate variabile.
Într-o piață imobiliară disfuncțională, chiar și una care ar trebui să fie adaptată proprietarilor, doar chiriașii pe viață obțin ceea ce își doresc, subliniază publicația.