Piața imobiliară în România

După câțiva ani de creștere necontrolată, care au dus ca prețurile per metru pătrat să depășească pragul de 1.000 de euro în șapte orașe, piața imobiliară din România se află la un moment de cumpănă.

Potrivit analiștilor imobiliari, creșterile de prețuri din ultimele ani au fost provocate de o cerere tot mai mare de locuințe. În ultimele luni ale anului 2018 și la începutul lui 2019 cererile au fost în scădere, ceea ce îi face pe specialiști să fie precauți în privința estimărilor evoluției pieței imobiliare.

Vânzări mai puține

Spre deosebire de anul 2017 când fondurile pentru Prima Casă au fost epuizate încă din luna august,  în anul 2018 fondurile nu au fost epuizate în totalite. Ținând cont că majoritatea tranzacțiilor din piața imobiliară în România se desfășoară prin programul Prima Casă, rezultă o scădere drastică a vânzărilor în anul 2018. Una dintre cauze este și evoluția indicelui ROBOR, în funcție de care este calculată rata creditelor în lei. Practic, românii au devenit mai precauți și nu s-au mai avântat să scoată credite pentru imobiliare.

În prima lună a anului 2019 s-au înregistrat 30.733 de tranzacții imobiliare la nivelul întregii țări. Față de perioada similară din 2018, numărul este mult mai mic, fapt care îi îngrijorează pe analiștii imobiliari. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară transmite că în luna ianuarie 2018 au fost înregistrate 39.482 de tranzacții pe piața imobiliară din România. Comparativ cu luna decembrie 2018, cifra totală este tot în scădere, cu aproximativ 6.000 de tranzacții, fiind înregistrate 36.190.

Evoluția în principalele orașe diferă. De exemplu, în luna ianuarie 2019 au fost înregistrate mai multe tranzacții în București față de luna ianuarie 2018 ( 5.395 vs. 4.931). Situația nu este la fel de optimistă în Cluj, acolo unde s-a înregistrat o scădere de aproape 8.000 de tranzații (1.587 vs. 2.374).

Prețurle stagnează

Chiar dacă numărul vânzărilor este într-o continuă scădere, momentan, prețurile se mențin la același nivel cu a doua parte a anului 2018. Potrivit studiului realizat de Flatfy.ro, în luna ianuarie 2019 prețul mediu/mp pentru o locuință în Cluj Napoca este de 1.400 de euro. Astfel, orașul transilvănean rămâne primul în topul celor mai scumpe locuințe din România. București, Iași, Timișoara, Constanța vin în completarea topului cu cele mai scumpe imobiliare din România.  Capitala se află doar pe locul trei în ceea ce privește prețul mediu/mp, poziția secundă fiind ocupată de orașul de pe Bega, Timișoara.

În ceea ce privește evoluția prețurilor pe piața imobiliară din România în anul 2019, analiștii sunt circumspecți și se împart în două categorii. O parte vehiculează că piața imobiliară va stagna în acest an sau chiar va înregistra o mică scădere, în timp ce alții estimează că în anul 2019 prețurile vor continua să crească.

În ceea ce privește investiția în piața imobiliară din România, analiștii formează un front comun și nu recomandă ca în prima parte a anului să cumpărați locuințe.

Dacă totuși doriți să achiziționați o locuință în anul 2019, nu ezitați să consulați anunțurile publicate pe site-ul de imobiliare Flatfy.ro. Doar în luna ianuarie au fost postate aproximativ 150.000 de anunțuri de vânzare/cumpărare în orașele: București, Cluj Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.

 

Programul Prima Casă influențează piața imobiliară din România

 

După ce în anul 2018 fondurile rezervate programului Prima Casă nu au fost epuizate, Guvernul României a anunțat noi schimbări în cadrul acestuia. Potrivit reprezentanților guvernării, începând cu anul 2019 programul Prima Casă se dorește a deveni unul social. Astfel, vor putea adera la acesta doar persoanele în vârstă de maxim 35 de ani și care au un venit de maxim 3.000 de lei/lunar. Practic, prin aceste condiții este foarte probabil ca numărul de credite acordate în cadrul programului Prima Casă să scadă. Guvernul României a anunțat însă că a alocat programului fonduri de 2 milioane de lei pentru anul 2019, la fel ca și în 2018.

Urmează o criză pe piața imobiliară din România?

O parte din analiști sunt îngrijorați de faptul că prețurile la imobiliarele din Cluj-Napoca au atins nivelul avut înainte de criza financiară din 2008. Totuși, majoritatea specialiștilor spun că în anul 2019 piața imobiliară va stagna, iar prețurile vor fi la fel sau chiar într-o ușoară cădere.

Potrivit Asociației Analiștilor Financiar-Bancari, România se află în topul creșterilor prețurilor pe piața imobiliară în ultimii 5 ani. Locuințele din țară valorează în 2019 și cu 40% mai mult față de anul 2014.

Dacă ești în căutarea unui imobil ieftin și nu știi unde să îl găsești, studiază anunțurile imobiliare de pe Flatfy.ro. Acesta este disponibil atât în România, cât și în alte țări, cum ar fi în Ungaria, Moldova, Bulgaria, sau Emiratele Arabe Unite.