Revenire pentru piața imobiliară din România

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor au crescut cu 14% față de aceeași perioadă a anului precedent, atingând o medie de 1.904 euro pe metru pătrat, în timp ce numărul tranzacțiilor a explodat cu 50%, totalizând 15.168 de unități la nivel național, ceea ce arată o revenire a cererii pe piața imobiliară din România.

Evoluția prețurilor reflectă o cerere în continuă creștere, determinată de o combinație de factori economici și sociali.

„Analizând datele recente, observăm semnale de revenire a cererii pe piața imobiliară. În aprilie 2024 am înregistrat o creștere impresionantă de 53% la nivelul contactărilor, comparativ cu aceeași lună din 2023,” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations la Storia & OLX Imobiliare.

Interesul crescut al cumpărătorilor este susținut și de durata scăzută de viață a anunțurilor pe platforma Storia, care a înregistrat o reducere cu 49% față de luna aprilie a anului trecut, indicând o viteză mai mare de tranzacționare a proprietăților.

Această tendință este vizibilă și în majorările semnificative ale numărului de tranzacții înregistrate în marile orașe și județe ale țării, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În București, numărul de tranzacții a înregistrat o creștere cu 64%, iar în Ilfov, un salt impresionant de 140%. Iași și Timișoara au raportat, de asemenea, creșteri considerabile, cu 92% și, respectiv, 32%. Pe de altă parte, Cluj și Brașov au raportat creșteri de 32% și 22%.

Cele mai mari creșteri de prețuri pentru apartamentele noi au sunt în București

Prețurile au variat semnificativ și în funcție de vechimea și tipul proprietăților. Prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi în București a fost în luna aprilie 2024 de 1.845 euro/metru pătrat.

De asemenea, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în aprilie 2024, de 1.835 euro/metru pătrat, un preț cu 16% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 1% mai mare față de luna martie 2024.

În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.856 euro/metru pătrat, cu 15% mai ridicat față de luna aprilie a anului trecut și cu 5% mai mare față de cel din luna martie a anului curent.

Creșterile de preț sunt de asemenea reflectate în alte orașe importante, indicând o tendință generală de apreciere a valorilor imobiliare pe întreg teritoriul țării.

Sibiul se află și el în topul creșterilor de prețuri pentru apartamentele noi

CLUJ-NAPOCA: În luna aprilie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.680 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.691 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat comparativ cu aprilie 2023.

Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.666 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.

IAȘI: În aprilie 2024, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Iași a fost de 1.576 euro/metru pătrat. De asemenea, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 10% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.558 euro/metru pătrat.

În același timp apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 16% comparativ cu luna aprilie 2023, prețul pe metru pătrat fiind de 1.613 euro.

TIMIȘOARA: În aprilie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Timișoara a fost de 1.595 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.614 euro, cu 8% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023.

La apartamentele vechi se observă o creștere de 12%, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.586 euro/metru pătrat.

SIBIU: În aprilie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Sibiu a fost de 1.570 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 16% în luna aprilie a.c. față de aprilie 2023, ajungând la 1.501 euro/metru pătrat.

În același timp, prețurile pentru locuințele vechi au avut creșteri de 13%, ajungând la 1.626 euro/metru pătrat.

Constanța, cele mai mici creșteri de prețuri la apartamentele noi și vechi

CONSTANȚA: În aprilie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Constanța a fost de 1.729 euro/metru pătrat. De asemenea, în luna aprilie a.c., apartamentele noi au avut un preț de cerere de 1.733 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior.

În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 12% mai ridicate față de luna aprilie 2023, ajungând la o valoare de 1.724 euro/metru pătrat.

Brașovul rămâne fruntaș la creșterea prețurilor apartamentelor vechi

ORADEA: În aprilie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Oradea a fost de 1.560 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.641 euro (în creștere cu 11% în aprilie 2024 vs. 2023).

Prețurile medii pentru apartamentele vechi au crescut, atingând un preț mediu de cerere de 1.508 euro/metru pătrat, cu o majorare de 13% față de aceeași lună a anului precedent.

BRAȘOV: În aprilie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Brașov a fost de 1.982 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 2.053 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat decât cel din aprilie 2023.

Totuși, prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 21% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.930 euro/metru pătrat.

CRAIOVA: În aprilie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Craiova a fost de 1.601 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.613 euro/metru pătrat (în creștere cu 10% în aprilie 2024 vs. 2023).

Prețul de cerere pentru apartamentele vechi a fost de 1.597 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat comparativ cu aceeași lună anului anterior.