Tranzactiile cu terenuri si case s-au inmultit semnificativ in aceste localitati in ultima perioada. Interesul este evident daca luam in calcul datele furnizate de agentiile imobiliare, care indica cresterea cu 30-50% a numarului de contracte incheiate.
Capitala continua sa reprezinte punctul de maxim interes pentru investitiile imobiliare. Pentru cei care doresc sa achizitioneze loturi de teren pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale sau pentru a ridica o locuinta, terenurile din Bucuresti nu mai sunt de mult o solutie, din cauza preturilor prohibitive si a lipsei de oferte pe piata. Astfel, comuna Pipera, raiul spatiilor rezidentiale, a devenit accesibila doar unei categorii limitate de clienti.
“In ultima perioada, investitorii, fie companii, fie persoane fizice, au inceput sa isi manifeste interesul pentru alte zone din jurul Bucurestiului, care nu au fost exploatate foarte puternic”, spune Marina Jantes, consilier imobiliar la agentia Platinum Expert.
Intre aceste zone se remarca comunele Domnesti, Dragomiresti, Ciorogarla, Clinceni, Voluntari, Popesti – Leordeni, Fundulea si Ciolpani. Investitorii au mai pus ochii si pe partea de sud a Bucurestiului – zona cartierului Berceni. Compania Regatta a anuntat ca din cele peste 4.500 de apartamente care urmeaza sa fie construite in anii urmatori, cele mai multe apartamente vor fi localizate in centrul si sudul orasului.
Preturile pentru un lot de casa in Domnesti variaza intre 30 si 65 euro/mp, in functie de pozitia lotului fata de strada principala si fata de utilitati. Maximul este atins de loturile de teren situate in zona Putul Olteni, foarte cautata datorita dezvoltarii pe care a cunoscut-o in ultima perioada. Prin comparatie, in Pipera un metru patrat poate ajunge la 200 de euro.
O alta zona la mare cautare este si Clinceni. Aici, preturile sunt ceva mai mici si sunt cuprinse intre 15 si 50 de euro pe metru patrat. O vila cu parter si etaj poate fi cumparata cu sume intre 80.000 si 170.000 euro, in functie de suprafata construita, finisaje si pozitionarea imobilului.
si localitatea Voluntari a devenit cautata de catre investitori, datorita accesului facil dinspre Capitala. Infrastructura este bine dezvoltata, iar preturile sunt inca accesibile. Aici, un lot de teren se poate achizitiona cu preturi cuprinse intre 50 si 110 euro/mp.
Desi este la cateva zeci de kilometri de Bucuresti, comuna Fundulea atrage tot mai mult atentia. Se afla pe traseul Autostrazii Soarelui, dar in localitate preturile au ramas reduse. Un metru patrat costa intre 8 si 25 de euro.
In Timisoara, in zonele noi, parcelarile masive au aparut pe fondul cererii tot mai crescute. Zone precum Dumbravita-Vest, Calea Aradului, Sacalaz, Mosnita Noua, Ghiroda ies tot mai mult in evidenta. Este adevarat ca si preturile au crescut aici, insa fata de Braytim, una din zonele consacrate, costurile sunt destul de mici. Adica, in Mosnita Noua, un metru patrat se vinde cu 32-35 de euro, in timp ce in Braytim pretul minim este de 55 de euro, iar cel maxim de 110 euro.
In Brasov, cartierul Tractorul, cartierul Stupini si zona de langa Drumul Poienii sunt locatiile care vin tare din urma. “Avantajul mare este ca in aceste zone dezvoltarea se face dupa planuri bine intocmite, ceea ce inseamna disciplina urbanistica inainte de toate”, spune Zoltan Haller directorul Zoltim Trading.
In Stupini, terenurile se vand intre 18 si 35 euro/mp, in timp ce in zona Stejeris de langa Drumul Poienii, preturile pot ajunge si la 130 de euro/mp.
Cum au crescut preturile In Capitala
• Preturile terenurilor au inregistrat o crestere medie in acest an, cu nivele mai inalte pentru terenurile rezidentiale din apropierea oraselor si praguri mai joase pentru cele din interior.
• Trendul va continua, insa mult mai lent, si in zone unde preturile nu au atins nivelul maxim.
• In ceea ce priveste locuintele, anul viitor va fi dinamic din punctul de vedere al ofertei, dar si mai dinamic din cel al cererii pentru apartamente in blocuri noi, localizate in zona Parcului Herastrau, Dorobanti, zona de nord si sectoarele semicentrale, cu acces facil catre cele mai importante parti ale Bucurestiului.
SURSA Regatta
Preturi maxime In noile zone
Preturile inca mici sunt argumentele forte care atrag clientii in zone mai putin cunoscute, dar cu mare potential.
SURSA: Agentiile imobiliare