Piața instrumentelor de scris, în creştere la începutul anului şcolar 2011

Jucătorii de pe piaţa instrumentelor de scris așteaptă cu nerăbdare cea mai importantă perioadă pentru ei - începerea anului şcolar. Piața de instrumente de scris din România a înregistrat o creştere de 6% în valoare, comparând august - septembrie 2011 cu acelaşi interval din 2010, arată datele de cercetare ale GfK Retail and Technology, în segmentul cash & carry si hypermarket-uri.

Consumatorii au cheltuit cele mai mari sume de bani cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar. "De la mijlocul lunii august până spre sfârșitul lunii septembrie, părinţi din toată ţara încep să își facă liste de cumpărături. Achiziționarea de rechizite școlare este o tradiţie în România pentru fiecare familie cu copii, dar şi pentru studenţi. O altă perioadă importantă, chiar dacă nu la fel de efervescentă, pentru piaţa instrumentelor de scris este cea a sărbătorilor de iarnă", declară Ciprian Hatneanu, director Retail and Technology GfK România.
Produsele de colorat (creioane de colorat, carioci şi creioane cerate) – care au o pondere de 21% din valoarea pieței și au înregistrat cea mai mare creștere (12%) comparativ cu 2010. Cel mai important segment în volum (27%) rămân pixurile clasice, cu o creştere în valoare de 6%, în linie cu întreaga piaţă. De asemenea, pe o tendinţă de creştere în valoare s-au înscris și finelinerele (+16%), rolerele (+11%) şi stilourile (+9%). Creioanele grafit au înregistrat o uşoară scădere de 4%. Categoria markere (markere, text markere și stilouri OHP) au crescut cu 7%, în timp ce produsele de corectat au scăzut cu 8% în valoare, comparativ cu aceeaşi perioadă a începutului de an școlar 2010.
Un rezultat important în 2011 este performanţa mărcilor private, înregistrând o creștere de 93% în valoare, comparativ cu august – septembrie 2010. Mărcile private sunt mult mai ieftine în comparaţie cu alte produse similare din gama lor, printre altele, datorită faptului că acestea nu includ costurile de promovare. Pentru toate categoriile de instrumente de scris și mărci, preţul a rămas relativ stabil în comparaţie cu perioada similară a anului precedent.
Autorii studiului concluzionează că piața de instrumente de scris rămâne puternică şi reprezintă o provocare continuă pentru producători, în pofida prezenţei din ce în ce mai vizibile a noilor tehnologii.
Citește și: Afacerile de milioane care cresc la umbra școlii