Parerea dealerilor este ca deciziile de moment ale bancii centrale, mereu aceleasi, nu pot pune capat speculatiilor de pe piata specializata in trazactii valutare.Daca nu cu mult timp in urma declaratiile oficialilor BNR mai aveau ceva putere asupra comportamentului operatorilor pe piata valutara, acum nimeni nu mai da ascultare mesajelor transmise de autoritatea monetara. Ochii speculatorilor sunt mai degraba fixati pe miscarile bancii centrale, pentru a raspunde prompt in favoarea propriilor l
Parerea dealerilor este ca deciziile de moment ale bancii centrale, mereu aceleasi, nu pot pune capat speculatiilor de pe piata specializata in trazactii valutare.
Daca nu cu mult timp in urma declaratiile oficialilor BNR mai aveau ceva putere asupra comportamentului operatorilor pe piata valutara, acum nimeni nu mai da ascultare mesajelor transmise de autoritatea monetara. Ochii speculatorilor sunt mai degraba fixati pe miscarile bancii centrale, pentru a raspunde prompt in favoarea propriilor lor interese.
La mijloc stau importatorii si exportatorii romani. „Derapajul monedei nationale ajuta exportatorii si vine in sprijinul echilibrarii balantei comerciale, se aud voci care vor sa aduca in prim-planul vietii economice o raza de lumina. „E o falsa inductie, vine replica din partea exportatorilor. Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, spune ca doar o mica parte din exportatori e avantajata de deprecierea abrupta a monedei nationale. Ei fac parte din categoria agentilor economici ale caror productii destinate exportului au la baza componente autohtone, in principal cei din industria lemnului si a mobilei, si care reprezinta cel mult 20% din totalul exporturilor romanesti.
„Un curs relativ constant, situat in apropierea ratei inflatiei ne-ar fi mult mai benefic, precizeaza Mihai Ionescu. Cresterea accentuata a dolarului loveste in importuri, dar nu intr-atat incat sa contribuie semnificativ la echilibrarea balantei comerciale, spune aceeasi sursa. Pe de o parte, pentru ca productia autohtona nu este capabila sa raspunda cererii interne, iar pe de alta parte, pentru ca importatorii isi gasesc un culoar propice in economia neagra. „Este raiul evaziunii vamale, apreciaza secretarul general al Asociatiei Exportatorilor. In opinia lui, cei care vor pierde din aceasta lupta cu dolarul sunt micii importatori.
Si totusi, Banca Nationala nu poate sa ofere, practic, solutii pentru temperarea cursului, atat timp cat ea insasi are nevoie de valuta. Interventia de la sfarsitul saptamanii trecute, mai intai pe piata valutara, unde a vandut, conform aprecierii dealerilor pana la zece milioane dolari (joi, 4 martie), si apoi pe piata monetara, de unde a atras lichiditati prin majorarea dobanzilor, n-a produs efecte valabile mai mult de-o zi: luni, cand dolarul a pierdut, la cursul oficial, 231 de lei. Analistii spun ca a fost urmare a crizei de lei la care banca centrala i-a supus pe operatorii pietei. Pe acest fond, dobanzile in piata monetara au atins niveluri record. A fost acceptat chiar un imprumut la un nivel de 400% pe an, pe termen de o zi. Insa au aparut cotatii de 800%, chiar 1.000%, posibil sa fi fost afisate (pentru ca tranzactii la aceste niveluri nu s-au facut) tocmai pentru a deschide apetitul catre lei. Explicatia faptului ca dealerii au recurs la imprumuturi scumpe pe piata monetara, pentru a-si reface lichiditatile, nu poate fi decat aceea ca, in ciuda caderii dolarului pe piata valutara, miza a ramas in continuare pe bancnota americana. Lucru confirmat a doua zi, marti, 9 martie, cand inca de la deschidere cursul dolarului a intrat pe un trend crescator. Surse citate de Mediafax au avansat ideea ca Banca Nationala chiar a achizitionat dolari din piata. Era o zi propice pentru cumparare de valuta, intrucat coincidea cu lansarea unei emisiuni de titluri de stat, pentru care Ministerul Finantelor a acceptat dobanzi de pana la 85%. Emisiunea a fost in totalitate adjudecata.
Sedintele de tranzactionare din zilele urmatoare s-au desfasurat net in favoarea dolarului, in pofida fluctuatiilor abrupte ale cotatiilor, de la o ora la alta.
In aceeasi zi, casele de schimb valutar vindeau dolarul cu sume apropiate de 13.800 lei si il cumparau cu cel mult 13.450 lei. Singurele predictii, acum, vin de la contractele futures incheiate la Bursa de Marfuri, Monetara si Financiara din Sibiu, care anticipeaza o depreciere a monedei nationale de aproape 50%, in primul semestru din acest an. Pana acum, dolarul a crescut deja cu aproape 24%, fata de leu.