Initial, companiile straine au venit in Romania atrase de potentialul viticol al podgoriilor, urmand ca vinurile produse aici sa le exporte. Cota vinurilor romanesti este insa foarte scazuta pe pietele externe, ceea ce i-a determinat sa devina actori si pe piata interna”, declara Bazil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin – APEV. Pe piata interna, se pot obtine chiar preturi mai bune pentru vinurile din gama premium si superpremium decat pe pietele externe, unde concurenta este acerba, iar vinurile provenite din tarile Europei de Est sunt pe nedrept slab cotate.
Situatia se va schimba, multi dintre specialistii occidentali manifestan-
du-si aprecierea pentru ceea ce se produce in Romania, insa impunerea pe principalele piete trebuie sa mai astepte. La aceasta contribuie si firmele straine care produc vin in Romania si il promoveaza pe pietele externe. Toti viticultorii au de castigat, pentru ca vinul este un produs care se vinde mai intai sub o marca nationala, romanesc, francez, spaniol etc., si de abia apoi dupa numele companiei care l-a produs si il comercializeaza.
Podgoriile din Moldova au fost ocolite de firmele straine
Investitorii straini au preferat podgoriile din zona de sud a tarii, fiind prezenti in Banat, Oltenia, zona Mehedinti, cei mai multi regasin-
du-se in Muntenia, dar fiind prezenti si in Dobrogea. Pana in prezent, Moldova a fost ocolita de firmele straine, iar recent, in Ardeal, Hallewood Int a efectuat primele achizitii de terenuri, in podgoria Apoldu de Sus. Aceasta orientare isi poate gasi explicatia in preferintele occidentalilor pentru vinurile rosii. In Dealu Mare exista cea mai mare concentrare de firme straine, iar podgoriile din judetul Mehedinti – Oprisor, Vanju Mare si Orevita beneficiaza de investitii straine.
Philip Cox este investitorul strain care detine cea mai mare podgorie, 650 de hectare, situata la Recas, in Banat. Actualmente, compania se numeste Cramele Recas, iar din podgorie, 100 de hectare sunt plantate cu struguri de masa, restul fiind destinat strugurilor pentru vin, din care 45% pentru productia de vin rosu, iar 55% pentru vin alb. Gama de vinuri este comercializata sub denumirile de „Castle Rock”, „Schwaben Wein” si „Vampire”.
In Mehedinti, Vinterra, o companie romano-olandeza, detine 210 de hectare langa crama din Orevita, cu o capacitate de 1,5 milioane litri. Sub denumirea de Bucur Villa si Harriton sunt comercializate vinuri din soiuri rosii si albe. Mai detine o crama mai mica in Sahateni, Dealu Mare. Rezultate deosebite au fost obtinute cu plantatiile de Feteasca Neagra, mai noua in aceasta regiune, dar pentru care conditiile s-au dovedit exceptionale. Vecinii lor sunt nemtii de la Carl Reh Winery, care detin 300 ha de vie la Oprisor, unde vinifica strugurii. Vinurile sunt vandute sub marca de River Route si La Cetate. Langa ei, la Vanju Mare se afla Vinarte, care detine 190 ha. Vinarte mai are o podgorie de 60 ha la Samburesti, Castel Bolovanu si 140 ha in Dealu Mare, fiind cea mai mare investitie straina in domeniul viticulturii. Se observa ca zonele vizate de ei sunt renumite in primul rand pentru producerea vinurilor rosii.
Hallewood International, care detine Cramele Prahova, a reusit sa obtina cea mai buna performanta internationala pentru vinurile romanesti, medalie de aur la concursul international de la Bruxelles, cu Pinot Noir, Private Reserve. Karom Drinks este nou venita pe piata vinurilor linistite, fiind mai cunoscuta datorita vinului spumant Faber.
Nu se poate incheia lista fara a pomeni de Guy de Bois; numele sau se confunda cu Vinul Cavalerului, pe care il produce la Ceptura. Toate aceste companii se afla de abia la inceputul activitatii, investitiile ulterioare urmand sa mareasca concurenta pe piata vinului.

Cramele Recas
Proprietar: Philip Cox.
Podgorie de 650 de hectare de vita de vie pe rod. In prezent, 100 de hectare sunt plantate cu struguri de masa, restul fiind destinat strugurilor pentru vin, din care 45% pentru productia de vin rosu, iar 55% pentru vin alb.
Gama de vinuri este comercializata sub denumirile de „Castle Rock”, „Schwaben Wein” si „Vampire”.

Cramele Prahova
Proprietar: Halewood International.
Podgoria este situata in Dealu Mare, unde detine si Conacul Urlateanu, inclus in circuitele de turism viticol.
In acest an, a achizitionat terenuri si in Ardeal
Brand Prahova Valley, cu vinurile Special Reserve, Private Reserve si Byzantium.
Detine Rhein Azuga unde produce vinuri spumante.

Vinarte
Proprietar: Fabio Albisetti.
Vanju Mare, – 190 ha, Samburesti – 60 ha, la Castel Bolovanu si in Dealu Mare – 140 ha.
Este printre cele mai mari companii din tara, cu o productie de 2,6 milioane de sticle pe an.
Vinul este comercializat sub denumirile de Terase Danubiene, Castel Bolovanu, Vila Zorilor, Chateau Cotnari, Soare, Prince Mircea, Prince Matei.

Vinterra
Proprietar: Theo Jansen – Olanda.
Detine 210 ha langa Orevita (Mehedinti) si 25 ha in Dealu Mare, Sahateni.
Productie de aproximativ 1,5 milioane litri pe an.
Sortimente: Black Peak, Bucur Villa si Haritton si pregateste lansarea unui vin de masa „Box in Bag”.

Karom Drinks
Proprietar: Schloss Wachenheim AG.
Produce in colaborare cu Statiunea de Cercetari Viti-vinicole Murfatlar vinurile din gama Balada, Pivnita de Aur si Vinul Bunicului.
Detine 16% din piata vinurilor spumante cu marca Faber si Balada.

Carl Reh winery
Proprietar: Reh-Kendermann.
Detine 300 ha de vie, situate in apropierea cramei Oprisor, din judetul Mehedinti.
Sortimentele comercializate sunt denumite: La Cetate, River Route si Val Duna.
Productia este exportata in proportie de 95%, principala piata de desfacere fiind Marea Britanie.

SERVE
Proprietar: Guy de Bois.
Detine 60 ha, in Dealu Mare, Ceptura.
Sortiemente: Vinul Cavalerului si Milenium.
Este primul investitor strain in domeniul viticulturii din Romania.