Piața, invadată de vinuri bulgărești și românești falsificate

În urma unui control efectuat recent de MADR, au fost depistate cantități uriașe de vin și alte băuturi alcoolice falsificate, provenind atât din România, cât și din Bulgaria.

Echipe mixte formate din specialiști ai Direcţiei de Inspecţii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR), ai Inspectoratului General de Poliţie și ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au efectuat, zilele trecute, controale la 107 operatori economici din domeniul viei și vinului.  În urma prelevării a 67 de probe, au fost depistate 21 de sortimente de vinuri şi băuturi aromatizate falsificate, în produsele respective existând apă şi alcool de natură neviticolă. ”Este vorba de  nouă loturi de vinuri din România, cinci loturi de vinuri din Republica Bulgaria şi alte şapte loturi de băutură aromatizată pe bază de vin- pelin, tot din Republica Bulgaria”- a declarat, miercuri, ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Ca urmare, au fost retrase de pe piaţă 240.000 litri de vinuri şi băuturi aromatizate pe baza de vin.  ”Acţiunile de verificare sunt încă în desfăşurare, situaţia pe care v-am prezentat-o fiind la data de 7.08.2012, controlul continuând până pe data de 10 august”- a precizat Daniel Constantin. Acesta nu a vrut să precizeze numele sortimentelor de vin falsificat depistat de echipele de control.
Nereguli în comercializarea legumelor și fructelor

În aceeași perioadă, au fost controlate un număr de 90 de depozite de legume și fructe, de către inspectorii fitosanitari din cadrul Direcţiilor Agricole, împreună cu inspectori din cadrul Serviciului de inspecţii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA). ”În urma acestor controale s-a constatat că fructele şi legumele din depozite respectă exigenţele fitosanitare, dar au fost prelevate probe din loturile de legume fructe care au prezentat simptome de atac, care pot fi cauzate de diferite organisme dăunătoare”- a declarat Daniel Constantin.  În ceea ce priveşte filiera de comercializare a legumelor şi fructelor, au fost controlaţi un număr de 5.880 de agenţi economici- persoane fizice şi juridice. În urma deficienţelor constatate echipele mixte de control au aplicat o serie de sancţiuni. 
Astfel, s-au aplicat 572 de amenzi în valoare totală de 725.000 lei, au fost confiscate produse care totalizează o greutate de 22.784 kilograme, iar 15.611 kilograme de legume şi fructe au fost retrase de la comercializare, pentru lipsa documentelor însoţitoare. Totodată, s-a dispus suspendarea activităţii de comercializare în cazul unor persoane juridice din cauza lipsei de documente de provenienţă, a lipsei de case de marcat sau a lipsei evidenţei gestiunii. De asemenea, s-a confiscat suma de 26.000 lei, care nu a putut fi justificată în casă. ”Dintre principalele deficienţe care au fost constatate vreau să spun doar câteva, și anume, certificatele de producător erau neconforme sau legumele şi fructele comercializate nu aveau prevăzută specificarea provenienţei şi erau neetichetate, comercializarea produselor în spaţii neamenajate, lipsa evidenţelor de gestiune la comercianţi, dar şi o serie întreagă de alte deficiențe”- a spus ministrul agriculturii, Daniel Constantin.