Piaţa materialelor de construcţii ar putea scădea cu 15-20% în acest an, de la 5,1 miliarde de euro în 2009, ţinând cont de evoluţia vânzărilor în primele luni, a anunţat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu.

Anul trecut, piaţa s-a diminuat cu 28%. Potrivit sursei citate, în primele patru luni piaţa a scăzut cu 8% faţă de acelaşi interval din 2009, iar în aprilie 2010 vânzările au consemnat o creştere de 13,6% faţă de luna precedentă. Ulterior, pe fondul situaţiei politice, evoluţia pieţei a revenit pe trend descendent.

Totodată, Georgescu estimează că piaţa va continua să scadă în a doua parte a anului, cu excepţia intervalului septembrie-octombrie, când va avansa uşor, pe fondul valorificării recoltelor, care va genera o creştere a investiţiior private, în special în mediul rural.

Locuinţe pe jumătate faţă de 2009

Pe segmentul rezidenţial, reprezentantul APMCR apreciază că în 2010 nu vor fi finalizate decât 35.000-37.000 de locuinţe, comparativ cu nivelul de 61.000 înregistrat anul trecut.

„Cimentul şi corpurile de zidărie vor domina topul scăderilor, cu 25-35%, având în vederea numărul redus al autorizaţiilor şi diminuarea lucrărilor de construcţii pe toate ramurile”, a spus Georgescu.

Pe de altă parte, vânzările de mortare vor avea scăderi cuprinse între 15% şi 20%, termopanele – 20%, plăcile ceramice -30%, în vreme ce învelitorile vor avea un ritm de diminuare mai scăzut.

SURSA: Mediafax